Főoldal Boldogság A boldogság nem egy úticél, inkább maga az út

A boldogság nem egy úticél, inkább maga az út

C.S. Lazzar

Ha megkérdeznénk tíz embert, hogy mit szeretne elérni az életben, kilencen azt válaszolnák: boldognak lenni. Egy pedig nem értené a kérdést.

Hallgasd meg (3:06 perc)
Olvasd el (3 perc)

Természetesen legtöbben nem jelentenék ki egy az egyben, hanem más formában közölnék. Például: több/elég pénzt, egészséget, gyerekeket stb. De ha bármelyiknek a hátterébe nézünk, láthatjuk, hogy a boldogság áll mögötte. Az ember saját boldogsága. Azért szeretne több pénzt, mert azt gondolja, hogy attól nyugodtabb és ezáltal boldogabb lesz. Aki gyerekre vágyik, nem azért szeretne gyereket, mert az jó lesz a gyereknek, hanem saját magát akarja boldoggá tenni. Jó, egy kissé leegyszerűsítem a dolgokat, de valójában erről van szó, még ha nem is valljuk be.

Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni: a boldogság nem olyan, mint egy verseny, ahol van egy célvonal, amit ha sikerül átlépni, akkor kész, megérkeztél és mostantól boldog vagy. Sokan ebbe a hibába esnek bele. Üldözik a célvonalat, közben pedig boldogtalanok nap mint nap.

„A boldogság inkább olyan, mint az éhség: jön-megy. És ez így van rendjén.” – Tuti gimi c. film

Azt a hibát is nagyon sokan elkövetjük, hogy összetévesztjük az örömöt a boldogsággal. Az áhított tárgyak megszerzése és birtoklása örömet okoz(hat), de nem leszel boldog tőle. Mert valójában boldognak lenni ennél sokkal összetettebb.

Az én meglátásomban két tényező együttes hatására van szükség a boldogsághoz: egyrészt a pozitív érzelmek jelenléte, másrészt a negatívak hiánya. Mindkettő kell hozzá. És mindkettő esetében a hosszú távon kitartó és nehezen megváltoztatható érzelmekre gondolok. Például ilyen negatív érzelmek az aggódás, bizonytalanság, féltékenység. Másrészt elfogadás, szeretet, biztonság és még sorolhatnám.

Ha épp megfáztam és a fáj a torkom, attól még lehetek boldog. De hiába van rendben az egészségem, hiába parkolok be a Ferrarimmal a tengerparti, nyolc hálószobás luxusvillámba, ha nincs egyetlen igaz barátom, s a feleségem is szorosabb kapcsolatban áll a Visa kártyámmal, mint valaha velem – nem leszek boldog.

Állj meg egy pillanatra a rohanásban és nézz magadba. Ott vagy, ahol lenni szeretnél? Megbecsülnek a munkahelyeden? Elfogadnak otthon? Felnéznek rád a gyerekeid? Szeretve vagy? Értékesnek érzed magad? Ha bármelyik kérdésre nem” a válasz, változtatnod kell. Megéri!

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar