Főoldal Karrier Kiégés az, amikor túl sokáig figyelmen kívül hagyod, hogy ember vagy

Kiégés az, amikor túl sokáig figyelmen kívül hagyod, hogy ember vagy

C.S. Lazzar
Kiégés az, amikor túl sokáig figyelmen kívül hagyod, hogy ember vagy

Állandóan fáradtnak érzed magad? Már nem leled örömöd abban, amit addig élvezettel csináltál? Minden és mindenki irritál? Ideges vagy különösebb ok nélkül? Érzed, hogy csak egy hajszálon múlik az, hogy felmondjál? Ne siesd el! Ha egykor rajongtál azért, amit csináltál, elképzelhető, hogy nem az állással, a főnököddel vagy a munkatársaiddal van gond, hanem egyszerűen kiégtél.

Hallgasd meg (4:53 perc)
Olvasd el (5 perc)

Amikor a kiégés fogalmát említjük, legtöbben a köznyelvben elterjedt meghatározásra gondolnak: belefáradás abba, amit csinálunk. Az internet szerint: hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés, kedvezőtlen stresszhatások következtében létrejövő, fizikai-érzelmi-mentális kimerülés, és elsősorban azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, humán területen dolgoznak, vagy akiknek munkájukhoz az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű empátiára vagy azonosulásra van szükségük. Mindkét meghatározás helyes, viszont egyik sem érvényes minden esetben, ráadásul sok más oka is lehetséges. Az alábbiakban összegyűjtöttem a négy leggyakoribbat.

  1. Túlterhelés

Mindenkinek van egy bizonyos megterhelési, munkabírási szintje. Legtöbbünk azonban ennél többet is képes elvégezni, viszont csak rövid ideig. Ha a munkabírási szint alatt dolgozunk, akkor mindig képesek vagyunk kihozni magunkból a maximumot. Ezt látják a felettesek is és rendszerint az ilyen emberekre bíznak további feladatokat. Logikus: arra bízzák a feladatokat, aki a legjobban, leggyorsabban elvégzi azokat. Az eredmény nem meglepő: a jó ember túlterhelődik, a végeredmény pedig a kiégés. 

Megoldás: tudd, hogy mennyit vagy képes magadra vállalni, ismerd a határaidat. Tervezz, terv szerint dolgozz, ne vállalj többet, mint amennyit a terv megenged, delegálj, és tanulj meg nemet mondani. További tippek itt: Mivel kezdjem, ha minden sürgős és minden fontos?

  1. Rossz társaság

A kiégés ragályos. Kikkel dolgozol együtt? Van a közvetlen környezetedben olyan ember, aki kiégett? Mert az ilyen ember rendszerint másokat is magával ránt. Milyen emberek dolgoznak veled vagy körülötted? Támogató, bátorító, pozitív, jó kedélyű emberek? Vagy épp ellenkezőleg? 

Megoldás: figyeld meg a környezetedben dolgozó munkatársaidat. Ha a szükség kéri, neked kell változtatnod. A döntés a tiéd, te tudod, mik a lehetőségeid. A munkatársaidat valószínűleg nem tudod megváltoztatni, úgyhogy a megoldás egy másik irodába való költözés lehet, vagy szóba jöhet a munkahelyváltás is.

  1. Igazságosság

Értékelik a munkádat? Egyenlően megkapod a kellő elismerést azért, amit teszel, úgy mint más is? Vagy mindig csak más részesül dícséretben, jutalmakban? Másokat esetleg különleges bánásmódban részesítenek veled szemben? Például másnak rendszeresen meghosszabbítják a feladatra szánt határidejét vagy plusz erőforrásokat biztosítanak, neked meg nem? Az igazságtalanság igencsak kimerítő tud lenni, végül akár kiégéshez is vezethet.

Megoldás: beszélj a feletteseddel, hívd fel a figyelmét az igazságtalanságokra, mutass fel konkrét példákat. Vigyázz, mert egy-két eset még nem elég bizonyíték, ez még általánosításnak tűnhet. Inkább úgy közelítsd meg a témát, hogy felmutatod a konkrét esetet és rávilágítasz, hogy nem érted, miért volt ez az eset más, mint a te eseted. Így a felettesed számára sem tűnik számonkérésnek, sem panaszkodásnak vagy „felhányásnak”. 

  1. Értékrendbeli szintkülönbség

Ha van egy stabil értékrended, a cégednek pedig nincs, vagy ha van is, de alacsonyabb, mint a tiéd, hosszú távon ez kiégéshez vezethet nálad, hiszen folyamatosan alá kell rendelned magad valaminek, aminél te jobb vagy. Ha például neked fontos, hogy a helyes úton járj, ellenben azt látod, hogy a főnököd folyton kiskapukat keres, feketézik, netán adócsalást követ el, itt az ideje változtatni.

Megoldás: kérdezd meg magadtól, hogy mennyire fontos számodra az értékrended betartása. Ha a cégpolitikán, vezetőségen nem tudsz változtatni, nem sok lehetőséged marad… Kénytelen leszel felmondani. De ha már ezt fontolgatod, egy próbát megér: beszélj a feletteseddel!

A kiégés annak a jele, hogy valaminek meg kell változnia.

Bármi is okozza a bejegyzés elején említett tüneteket, ha fennáll nálad a kiégés gyanúja, azonnal változtass, hiszen drasztikus hatásai lehetnek az életed más területeire is.

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar