Főoldal Boldogság Egyetlen módszer, amivel csökkenthető vagy megszüntethető a szenvedés

Egyetlen módszer, amivel csökkenthető vagy megszüntethető a szenvedés

C.S. Lazzar
Egyetlen módszer, amivel csökkenthető vagy megszüntethető a szenvedés

A stratégia, amit a bejegyzésben ismertetni fogok, elsősorban lelki, pszichés szenvedés megszüntetésére alkalmas, de kellő gyakorlással akár fizikai szenvedés csökkentésére is használható.

Hallgasd meg (6:24)
Olvasd el (6 perc)

Ez a módszer annyira egyszerű és egyben annyira nagyszerű, hogy amikor elolvasod, rögtön arra fogsz gondolni: ez nem így működik. Éppen ezért, mielőtt elárulnám, hogy mi ez a bárki által pillanatok alatt elsajátítható eljárás, felsorolom a bizonyítékokat.

Egyetértesz-e velem abban, hogy az emberi agy egyszerre csak egy dologra képes figyelni? Gondolom nem, mert miközben ezt a bejegyzést olvasod, valószínűleg még számos más dolgot is csinálsz, és itt nem a reflex-szerű dolgokra gondolok, mint például a lélegzés, hanem tudatos cselekvésekre. Van, aki sétálás közben olvas, van, aki közben kávézik, vagy reszeli a körmét. A legtöbb ember azt gondolja, hogy képes multitaskingolni, azaz több dolgot végezni egyszerre. Valójában azonban az emberi agy képtelen erre, viszont képes arra, hogy villámgyorsan váltson több feladat között. De ne hidd el, amit mondok, próbáld ki! Itt egy kis feladat, kell hozzá papír, írószer és egy stopperóra (tökéletesen megfelel a telefonodon lévő is).

A feladat a következő: írd le az alábbi mondatot, nagy betűkkel, majd miután leírtad a mondatot, minden betű alá írj egy számot, kezdve 1-től, növekvő sorrendben. Figyelj arra, hogy nagyobb helyet hagyj a betűk között, hogy majd férjenek alá a számok is. Indítsd az órát és mehet!

A MULTITASKING EGYSZERŰ FELADAT.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Ha végeztél, jegyezd le az időt. 

Most fordítsd meg a lapot és végezd el ugyanazt a feladatot, csak kicsit másképp. Ezúttal is ugyanazt a mondatot fogod leírni és minden betűhöz társítasz egy számot is. Most viszont ahogy leírsz egy betűt, rögtön írd alá a megfelelő számot is.

A1, M2, U3, L4, és így tovább.

Indítsd az órát és mehet!

Ha végeztél, jegyezd le ezt az időt is. Most pedig hasonlítsd össze a két időt. Döbbenetes. Miért olyan óriási a különbség? Hiszen ugyanazt a feladatot végezted el, csak másképp. Nos, a magyarázat egyszerű: mert az emberi agy képtelen több feladatot végezni egy időben. Képes több feladatra figyelni, de csak úgy, hogy váltogat egyikről a másikra.

A fenti feladat tanulsága számunkra, és ez roppant fontos: az agy egyszerre csak egy dologra képes figyelni. Most már beszélhetünk a szenvedésről.

A szenvedés megszüntetésének stratégiája

Két lehetőség van: 

  1. A szenvedésnek az az oka, hogy magadra koncentrálsz.
  2. Ha szenvedsz, az azért van, mert magára a szenvedésre figyelsz. 

Az elsőre általában az emberek azt reagálják: „Nem igaz, nem magamra koncentrálok. Én azért szenvedek, mert aggódom a gyerekem miatt, mert rossz jegyeket kap az iskolában.” Valójában mi a gond itt? A szülő azért van kiborulva, mert a gyerek rossz jegyeket kap, és a szülő hibásnak érzi magát, úgy gondolja, hogy kudarcot vallott, mint szülő és mint nevelő. Azaz róla szól a szenvedés, igazából a saját sikertelensége miatt érzi magát rosszul.

A második már érdekesebb, erre az emberek szintén elutasítóan reagálnak: „Hát még szép, hogy a szenvedésre figyelek, semmi másra nem tudok gondolni, csak arra, hogy… ”, és itt felsorolják a szenvedésük okát. 

„Ha a szenvedésre figyelsz, még jobban fogsz szenvedni.”

Mindkét eshetőségre ugyanaz a megoldás: ha nem akarsz szenvedni, figyelj valami másra. 

Előre szóltam, hogy nagyon egyszerű módszerről beszélünk. Annyira egyszerű, hogy ha te most épp szenvednél, és én veled szemben ülnék, miközben ezt a stratégiát elmagyarázom neked, bizonyára hozzám vágnál valamit, ami kézügyben lenne. Mert ha szenvedsz, nem tudsz másra figyelni. Vagyis tudsz, de ahhoz gyakorlat kell. Fel kell készítened magad ezekre a helyzetekre. Akkor kell gyakorolnod, amikor nem szenvedsz. Olyankor kell ezt a módszert tudatosítanod, jól bevésned a fejedbe, amikor minden rendben van az életedben, amikor nem szenvedsz. 

Így, amikor szükséged lesz rá, jusson eszedbe, mit kell tenned, már legyen előkészítve az elterelő hadművelet. Mert hidd el, azzal, hogy marcangolod magad, semmit nem oldasz meg. Ha sikerül eltereld a figyelmed a szenvedésről, tudsz józanul gondolkodni, és még arra is van esély, hogy megtalálod a problémádra a megoldást. 

Zárógondolatként hadd mondjam el, hogy nem szeretnék belebonyolódni a veszteség alapú szenvedésbe és annak különböző fokozataiba. Megoldható helyzetekre kínáltam megoldást, mert tudom, hogy számtalan olyan élethelyzet volt, van és lesz mindenki életében, amikor a szenvedés csillapítható vagy megszüntethető, illetve a probléma orvosolható, csak tudnunk kell, hogyan.

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar