Főoldal Boldogság Szép a cipőd, de boldog vagy?

Szép a cipőd, de boldog vagy?

C.S. Lazzar
Szép a cipőd, de boldog vagy?

Túl nagy hangsúlyt fektetünk a külsőségekre, és közben elhanyagoljuk azt, ami sokkal fontosabb lenne.

Hallgasd meg (2:32 perc)
Olvasd el (2 perc)

Sokat gondolkodunk azon, hogy milyen ruhát vegyünk fel, azzal milyen cipő megy, milyen márkájú legyen a következő telefonunk vagy autónk. És mindezt miért? Hogy más emberek jó véleménnyel legyenek rólunk? Vagy mert azt gondoljuk, ettől érezzük jól magunkat? Pontosan itt tévedünk: külsőségekben, tárgyakban és más emberekben próbálunk megoldást keresni olyasmire, ami eleve bennünk van. 

Újabb meg újabb tárgyakra van szükségünk, mert azt érezzük, ezek tesznek boldoggá. Azért van szép ruhánk, drága autónk, mert akkor felnéznek ránk az emberek (vagy irigykednek), és ez bizonyítja, hogy „értékesek” vagyunk. Másokhoz hasonlítjuk magunkat, azzal a céllal, hogy igazoljuk, jobbak, többek, szebbek vagyunk, mint ők. Az ők sorsuk silányabb a miénknél, és ettől megintcsak jobban érezzük magunkat. 

De mélyen belül nagy gondok vannak. 

Ha másokhoz kell hasonlítsuk magunkat, ahhoz, hogy érezzük, hogy értékesek vagyunk, soha nem lehetünk boldogok. A mérce mindig saját magunk kell legyen. A helyes kérdés: jobb vagyok, mint tegnap voltam? 

Ha az számít, hogy más mit gondol rólunk, egy olyan kelepcébe zárjuk magunkat, amiből nincs menekülés. Mert mindig lesznek kritikusok, rosszakarók, beszólók és trollok. Amíg ezekre reagálunk, el kell fogadnunk, hogy nem lehetünk boldogok. A helyes hozzáállás: elfogadom önmagamat olyannak, amilyen vagyok, és csak azoknak az embereknek a véleményére adok, akik tényleg számítanak.

Időt és energiát szánunk arra, hogy kiválasszuk és megvásároljuk a ruháinkat, telefonunkat, autónkat, de nem állunk meg egy percre, hogy elgondolkodjunk azon, mit is gondolunk, mit is érzünk? Így a gondolataink és érzéseink mindig csak reakciók lesznek a külvilág eseményeire és más emberek véleményére. 

Ne add ki az irányítást a kezedből! Rajtad múlik, hogy mit gondolsz és hogy érzed magad!

És ne feledd: semmi sem tilos, semmi sem kötelező. A te szabadidődről van szó, azzal töltsd, amivel te szeretnéd. A fentiek célja csupán annyi, hogy azt a kevés időt, amit magadra szánhatsz, minél hasznosabban töltsd ki.

Forrás: Fast Company | Elizabeth Grace Saunders

Sikert és boldogságot:

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

Sikeresen feliratkoztál. És itt az ingyenes könyv:

Hiba történt az ellenőrzés során. Kérlek, próbáld újra. Ha nem sikerült, lépj velem a kapcsolatba, a kapcsolat oldal által.

C.S. Lazzar will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.