Főoldal Boldogság Hogyan győzz meg bárkit arról, hogy téved

Hogyan győzz meg bárkit arról, hogy téved

C.S. Lazzar
Hogyan győzz meg bárkit arról, hogy téved

Voltál már úgy, hogy egy beszélgetés során egyszerűen képtelen voltál a másik féllel megértetni, hogy ő miért téved és neked miért van igazad? Tudod, miért nem sikerült? Mert mindkettőtöknek igaza volt.

Amikor egy dolog felett két ember nem ért egyet, azt gondolhatnánk, hogy egyiknek igaza van, míg a másik téved. A valóság azonban az, hogy aki téved is úgy látja, hogy neki van igaza. Tehát amíg meg nem győzik őt az ellenkezőjéről, neki is igaza van. 

Ha valakit meg akarunk győzni a saját igazunkról, esetleg be akarjuk neki bizonyítani, hogy hol téved, előbb el kell ismernünk azt, hogy a másik fél úgy látja, neki van igaza (az előbbi elmélet szerint). Fontos, hogy ez nem egyenlő azzal, hogy igazat adunk neki! Ezt viszont csak úgy tehetjük meg, ha felvesszük az ő szemüvegét, azaz megpróbáljuk úgy nézni a dolgokat, ahogy ő látja. Addig kell erre törekednünk, ameddig fel nem tudjuk venni az ő nézőpontját, és meg nem bizonyosodunk arról, hogy onnan, ahonnan és ahogyan ő nézi, valóban az ő állítása tűnik igaznak. 

Ez azért rendkívül fontos, mert ebben a pillanatban ugyanazon az oldalon fogunk állni. Nem ellenkezünk a partnerünkkel, hanem egyetértünk abban, amit ő mond. A dolog lényege azonban az, hogy nekünk most már két nézőpontunk van ugyanarról a dologról és el tudjuk dönteni, melyik a helyes. Pontosan fogjuk tudni azt, hogy hol sántít egyik vagy másik nézőpont.

Ha továbbra is azt látjuk, hogy nekünk van igazunk, az előbbi tudást felhasználva, képesek leszünk a partnerünket meggyőzni, de csakis azután, hogy elmondtuk nekik, igazuk van:

„Most már látom és értem, hogy miért mondtad, amit mondtál, mert én is látom és egyetértek veled. Innen nézve igazad van!”

Az embereket sokkal könnyebb meggyőzni, ha nem azt próbáljuk bebizonyítani nekik, hogy tévedtek, hanem azt, hogy nem rendelkeztek elegendő mennyiségű információval, esetleg nem megfelelő nézőpontból közelítették meg a dolgot. Most már jöhet az a rész, hogy győzzük meg őket:

„Arra szeretnélek megkérni, hogy gyere át erre az oldalra és nézd meg te is onnan, ahol én állok.” 

Az emberek nagyon gyorsan képesek megváltoztatni valamiről a meggyőződésüket, ha ők maguk látják az új nézőpontot, mintsem akkor, amikor valaki más akarná rájuk erőltetni a nézőpontjukat. Ez azért van, mert nagyon nehezen, sőt szinte képtelenek vagyunk felvenni mások nézőpontjait. A világot mindig a saját szemüvegünkön keresztül nézzük. 

Szinte minden nézeteltérés elkerülhető, ha előbb mások megértésére törekszünk, mintsem arra, hogy az igazunkat bizonygassuk.

Sikert és boldogságot:

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!