Főoldal Boldogság 4 dolog, amire figyelnünk kell, ha sokáig és jól szeretnénk élni

4 dolog, amire figyelnünk kell, ha sokáig és jól szeretnénk élni

C.S. Lazzar
4 dolog, amire figyelnünk kell, ha sokáig és jól szeretnénk élni

A kutatók ez idáig nem tudtak megegyezni abban, hogy meddig is élhet az ember, de a legtöbben egyetértenek abban, hogy több, mint 100 év. Ugyanakkor nemcsak az fontos, hogy meddig, hanem az is, hogy hogyan élünk.

Az, hogy meddig és hogyan élünk, nem pusztán a géneken és nem is a véletlenen múlik. Ha következetesen odafigyelünk a következő négy tényezőre, lényegesen meghosszabbíthatjuk az életünket, és egyben feljavíthatjuk az életminőségünket. Hozzáteszem, hogy odafigyelés alatt azt értem, hogy tudatosan megtervezzük és betartjuk a tervünket. A négy tényező egyébként az emberi lét négy síkja, vagy úgy is nevezik egyesek, hogy az ember négy dimenziója: testi, mentális, lelki és társas/érzelmi. 

Test

A négy közül ez az, amelyik a legkevesebb magyarázatra szorul. A testünk, ha elhanyagoljuk, ellustul, meghízunk, nehézkessé válik a mozgás, gyorsan elfáradunk, a számtalan egészségügyi problémáról – mint az érrendszeri- vagy szívbetegségek – nem is beszélve. A karbantartás pedig roppant egyszerű: ha jelenleg semmilyen testmozgást nem végzünk, kezdjünk el minden második napon sportolni 30 percet. Ez elsősorban olyan jellegű sport kell legyen, ami a szívverésünket felgyorsítja percenkénti 100 fölé. Ez a minimum, és erre mindenki képes! 

Elme

Az emberi agy is olyan, mint egy izom. Az izmokról pedig már tudjuk, hogy ha nem adunk nekik munkát, akkor elgyengülnek és fokozatosan leépülnek. Az agyunk is valahogy így működik: ha nem adunk neki feladatokat, nem erőltetjük meg újra meg újra, akkor szép lassan leáll – hiszen nincs rá szükség. Ma már azt is tudjuk, hogy az agy életünk utolsó napján is – lehetünk akár 110 évesek – képes új idegsejteket létrehozni. 

Tehát adjunk neki munkát rendszeresen! Ez lehet a hagyományos keresztrejtvényezés, esetleg a Sudoku vagy aki inkább a korszerű dolgokat kedveli, ott van a Memorado, a Lumosity vagy az Elevate appok (keressünk rá a telefonunkon a Brain Games kulcsszavakra és több tucatnyi találat közül válogathatunk). Ezenkívül olvassunk minden nap! 

Ezek a legegyszerűbb elmekarbantartó tippek, amelyek napi 10-15 percnél többet nem vesznek igénybe, de természetesen beépíthetünk a napi rutinunkba bármi mást is, ami az agynak ad munkát, lehet az akár egy társasjáték is. Minél változatosabb, annál jobb!

Lélek

A négy dimenzió közül a lélek az, amelyik a legtöbb embernél kimerül abban, hogy vasárnap elmegy a templomba (sokan még ezt sem teszik). A tévedés ott van, hogy az ember lelki oldala akkor is létezik, ha az ember nem hisz semmiben – ugyanis összetévesztjük a vallással. Hogy leginkább rávilágítsak arra, hogy miről szól a lélek, jusson eszünkbe a lelkiismeret szó, és az az érzés, amit azután tapasztalunk, amikor valami olyat teszünk, ami nem helyes. 

A lélek ápolása tehát nem (csak) arról szól, hogy higgyünk és imádkozzunk, hanem olyan egyszerű dolgokról, mint valamit megígérni és azt betartani, vagy a döntéseink során a rossz és a jó közül a jó mellett való elköteleződés. Továbbá elgondolkodhatunk rendszeresen azon, hogy az az út, amelyen vagyunk, valóban a helyes út-e számunkra, tehetünk fogadalmakat saját magunknak, és azzal, hogy ezekhez tartjuk magunkat, megerősítjük és tápláljuk a lelkünket. 

Társas élet és érzelmek

Az ember társas lény – így tartjuk és mondogatjuk hűségesen -, csakhogy nem igazán tartjuk be. A társas ugyanis nem csupán annyit jelent, hogy van egy családunk és vannak barátaink, akikkel időnként elmegyünk sörözni. Nem, nem véletlenül van a társas élet az érzelmekkel egy kalap alá véve. A legtöbb ember keveset foglalkozik az érzelmeivel, illetve nem ápolja megfelelőképp az emberi kapcsolatait. 

Az érzelmeink karbantartására az egyik legjobb gyakorlat a napi naplóvezetés, ahol átgondoljuk az aznapi eseményeket és leírjuk az azok körül kialakult érzelmeinket, ugyanakkor megpróbáljuk megérteni, hogy mit miért éreztünk. 

A második legjobb gyakorlat – és ez messze túlszárnyalja az előzőt, hiszen egyben a társas életünket is karbantartja -, amikor egy olyan emberrel, akiben töretlenül megbízunk, megbeszéljük az érzelmeinket. A két gyakorlat egyébként nyugodtan kiegészítheti egymást vagy helyettesítheti egyik a másikat. A lényeg, hogy törődjünk az érzelmeinkkel nap mint nap.

A társas életünk karbantartása ott kezdődik, hogy van egy társunk, akiben megbízunk, akivel bármit és mindent megbeszélhetünk, akivel értékes időt tudunk együtt tölteni, és ott folytatódik, hogy vannak közeli családtagjaink, munkatársaink és barátaink, akikkel rendszeresen ápolunk egy bensőségesebb, mélyebb kapcsolatot. 

Minden ember ebből a négy elemből épül fel, s ha ezek közül bármelyik legyengül, közvetlen hatással van a másik háromra, aminek következményeként romlik az ember életminősége és rövidül az élete. 

Készítsünk egy tervet saját magunk részére, amivel karbantarthatjuk mind a négyet – nincs többre szükség, mint napi egyetlen órára. A legtöbb ember naponta ennél többet tölt a közösségi médiával vagy tévézéssel. És az mit tud értünk tenni? Ha viszont napi egy órát azzal töltünk, hogy ezeket karbantartjuk, az életünk nagyon gyorsan jobbra fordul!

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar