C.S. Lazzar

Kipróbált és működő módszerek, hogy csökkentsd a banki kezelési költségeket

Kipróbált és működő módszerek, hogy csökkentsd a banki kezelési költségeket (első rész)

A bankra is valahogy úgy kell gondolni, mint egy autóra: egy szükséges rossz. Ugyanakkor az autók esetében, ha megfontoltak vagyunk és olyat választunk, amelyiknek alacsony a fogyasztása, miért ne tennénk ugyanezt a bankok esetében? Egy barátomnak megígértem, hogy írok egy részletes útmutatót arról, hogy az én vállalkozásaimnál hogyan csökkentjük a banki kezelési költségeket, úgyhogy íme (az itt leírtakat saját részre és a vállalkozásodban is használni tudod).

Már azt sem tudom, hogy került szóba, de emlékszem barátom nagyra kerekedett szemére, amikor kiderült, hogy amikor valutát váltok, azt általában jobb árfolyamon teszem, mint a Nemzeti Bank árfolyama (hogy a kereskedelmi bankok árfolyamait ne is említsem), és ha pénzt utalok külföldre, azt gyakorlatilag nulla vagy nagyon alacsony kezelési költséggel teszem. Nem túlzok, évente akár több, mint ezer eurót is megtakarítunk az általunk használt, teljesen legális módszerekkel.

A bank kilopja a pénzt a zsebemből.”

Válts bankot

Az első tanácsom az, hogy ne légy lusta, keresd meg a számodra leginkább megfelelő bankot! Hacsak nem vagy startup (de akkor is meg tudod saccolni), te már elég pontosan tudod, hogy milyen műveleteket hajtasz végre havi rendszerességgel. Arra fókuszálj, amire szükséged van és ezekre kérj ajánlatot. A bankok el fognak halmozni felesleges információkkal, mindenféle kényelmi funkciókat és „jobbnál jobb” csomagokat fognak neked ajánlani.

Ne siess, gondold át és azt válaszd, amelyik kiszolgálja az igényeidet, bármilyen felesleges szolgáltatások nélkül. Mindenre kérdezz rá saját magadnál és légy szigorú a válaszokkal. Kell neked bankkártya? Kell az online bank? (Naná, hogy kell, az idő pénz, ha teheted ne állj sorba). Kell az SMS-értesítés? Ne feledd, sok kicsi sokra megy, hónapok alatt összegyűl még az egy-két euró is!

Hozzátenném, hogy amikor elmész a jelenlegi bankodhoz és bejelented, hogy be szeretnéd zárni a számláidat, olyan hiper-szuper-fantasztikusan jó ajánlattal fognak jönni, hogy az ajánlat-összehasonlítást kezdheted előlről. Ez se rettentsen el, ha kell újra hasonlítsd össze az ajánlatokat. Végül is a te pénzedről van szó, te döntöd el, hol, mire és mennyit költesz el.

Mi hogy csináltuk?

Indulásból profi számlacsomagunk volt. Nagyon alacsony kezelési költséggel „büntetett” a bank az utalások után, számlafenntartási díj nem volt, díjmentesen kaptunk online bank szolgáltatást és más kényelmi funkciókat, satöbbi. Meg voltam győződve róla, hogy nagyon jó helyen vagyunk és tökéletes a számlacsomagunk. Igen ám, de a cég egyre csak növekedett, az utalások száma megszaporodott, s az év végi mérleget böngészve, amikor a banki költségekhez értem, nekem kerekedett nagyra a szemem.  

A következő évet más stratégiával kezdtük. Pénzügyekkel foglalkozó munkatársam fogta az elmúlt év adatait és számolt egyet. Kiderült, hogy bár nagyon alacsonyak a kezelési költségek az utalásokra, annyira sok van, hogy ezeket összeadva nagyobb összeg jön ki, mintha választanánk egy olyan csomagot, amelyre van számlafenntartási díj, viszont az utalások ingyenesek. Ezért ugyanannál a banknál maradtunk, de csomagot váltottunk, ezzel megtakarítva hosszú távon egy lényeges összeget.

Szeretjük is a bankokat, meg nem is. Az egyik kezével ad, a másikkal meg elvesz.”

Határon túli utalások

Most értünk el a legfontosabb ponthoz: egyik legnagyobb költséget az jelentheti, ha az ország határain túlra kell pénzt utalnod. Mi erre több megoldást is bevetünk, most azt mutatom be, amit egykoron az Európai Unió országaiban való utalásokra használtunk (mert csak ott volt elérhető), nemrég azonban kiterjeszkedtek és az Amerikai Egyesült Államoktól, Afrikán át, Kínába és akár Hong Kongba is utalni lehet, de pénzt küldhetsz Svájcba, Kanadába vagy Ausztráliába is.

Az általunk használt felület a TransferGo nevű online pénzküldő szolgáltatás. Több hasonló is van, nekünk ez bevált, rendszeresen használjuk a vállalkozásainkban, megbízható, gyors és remek ügyfélszolgálattal rendelkeznek.

Gyakorlatilag mi történik? Csupán néhány lépés:

  1. Nyitunk egy fiókot a TransferGo-nál (fiók jóváhagyása, cégeknek due diligence ellenőrzésekkel nagyjából 2 munkanap; fizikai személyek esetében gyorsabb)
  2. Kiválasztjuk melyik országból, melyik országba, kinek, melyik bankszámlára akarunk utalni, beírjuk az összeget, rögzítjuk a „foglalást”. A rendszer adja a további utasításokat.
  3. Utalni kell a TransferGo számlájára, belföldre, tehát saját devizánkban fogjuk utalni azt az összeget, amit a Transfergo kiszámol nekünk (belföldi utalásnak számít, nem SWIFT utalásnak, és nem kell átváltani az összeget sem!)
  4. A saját bankunk gyorsaságától függően elméletileg a TransferGo még aznap megkapja tőlünk az összeget. Amint ez megtörtént, ő is indít egy utalást a célországban, annak a jogi vagy természetes személynek a számlájára, akinek mi akarunk utalni. Ő már a cél-devizában utal, szintén belföldi utalásként ez is legfeljebb egy nap lehet. Ezért ennyire gyors!

Mivel a pénz gyakorlatilag nem megy át egyik országból a másikba, megtakarítjuk a deviza (SWIFT) utalások esetében érvényes kb. 25€-nyi kezelési költséget és fele- vagy kevesebb idő alatt célba ér a pénz.

transfergo

Először is egy kis táblázatban összehasonlítottam a banki szolgáltatásokat a TransferGo-val:

Szolgáltatás Bank TransferGo Nyertes
Kezelési költség Min. 20-25€ 0 TransferGo
Valuta árfolyam Nemzeti Bank alatt Nemzeti Bank fölött TransferGo
Példa:
5.000 Euró utalása Magyarországról Németországba

MNB árfolyam:

1€ = 321,71 HUF
5000€ – utalt összeg
25€ – kezelési költség
Átváltás, a jelenleg egyik legjobb árfolyamon (1):
5025€ vásárlása 329,00 árfolyamon
= 1.653.225 HUF

Teljes költség:
1.653.225 HUF
5000€ – utalt összeg
500HUF – kezelési költség
Átváltás most (2):
5000€ vásárlása 309,00 árfolyamon
= 1.618.623 HUF

Teljes költség:
1.619.122 HUF
Megtakarítás:
34.102 HUF (3)
TransferGo
Utalási idő 3-4 munkanap 1-2 munkanap TransferGo

(1) Aktuális átváltási árfolyamok a magyar bankoknál:

(2) Az árfolyam ebben a pillanatban a TransferGo-nál:

(3) Ugye látod azt, hogy ez az egyik optimistább forgatókönyv. Annak függvényében, hogy neked melyik banknál van a folyószámlád, ez az összeg akár 54.777,02 HUF is lehet (ha például a CIB Bank árfolyamával számolunk)!

A leggyakrabban feltett kérdés: mennyire biztonságos?

Mi már nagyon sokszor használtuk, több tízezer eurót utaltunk már át és mindig akadálymentesen működött minden. Természetesen ez nem garancia semmire, ajánlom, nézz utána te is.

Én ha valamiben nem bízok, az az első, hogy megnézem, mit mondanak róla az emberek. Erre egy kiváló felület a TrustPilot.

Ha pénzről van szó, érdemes utánanézni tüzetesebben a cégnek, amire rábízunk bármennyit is: https://register.fca.org.uk/ShPo_FirmDetailsPage?id=001b000000NMlAFAA1

Használd a TransferGo-t

Nyírbáld meg a bankoknak fizetett kezelési költségeidet, hogy több pénzed maradjon: nyiss fiókot a TransferGo-nál!  

Ha a vállalkozásodnak szeretnél fiókot nyitni, kattints ide: http://bit.ly/2MGtsNk

Ha fizikai személyként szeretnéd használni, kattints ide: http://bit.ly/2wEu2jO

Bónusz tipp: a csak ott, magányosan heverő pénz veszti az értékét! Használd a bankok által kínált lekötési ajánlatokat is. A megtakarítási számlára elhelyezett összeghez bármikor hozzáférsz, és ha nagyon keveset is, de termel neked egy kis pozitív pénzáramlást. Ha meg tudod nélkülözni a számládon henyélő összeg egy részét, helyezd letétbe néhány hónapig.

Ha elakadsz vagy kérdésed van, szívesen segítek!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version