Site icon C.S. Lazzar

Ha nem jut mindenre pénz, itt van 6 dolog, amit másképp kell csinálni (és nem nehéz)

Ha nem jut mindenre pénz, itt van 6 dolog, amit másképp kell csinálni (és nem nehéz)

Társadalmunk nagy részének nem megtakarításai, hanem adósságai vannak. Az emberek nagy része többet költ, mint amennyit keres. És legtöbbünk semmilyen tervvel nem rendelkezik, ami a pénzügyeit illeti. Mindez azért, mert az átlagember pénzügyi képzettsége – na várjunk csak! – nincs is neki olyan! 

Nem mindenki tudna egy házat megépíteni, pedig tudjuk, hogy milyen szerszámok, eszközök kellenek hozzá, de amíg meg nem tanuljuk azokat használni, nem tudnánk olyan házat építeni, amibe nyugodt szívvel bele is költöznénk. Mert tudnánk, hogy csak idő kérdése, amíg a fejünkre szakad a mennyezet… 

A pénz is egy eszköz, amit mindenkinek meg kell tanulni használni. Olvassunk utána megbízható forrásokból, hogyan kell a pénzt menedzselni. Ajánlom magamat és a négyrészes útmutatómat, itt a blogomon. 

Ezenkívül tanuljunk mások hibáiból! Nézzük meg, mit csinálnak azok, akik nem értenek a pénzhez, és mi ne tegyük ezt:

  1. Fogalmuk sincs, hogy mennyit költenek

Aki nem tudja, mire mennyit költ, annak kifolyik a pénz a kezéből. A fizetés kézbevétele után nagy lábon él, a fizetés előtti napokban pedig száraz morzsát kapirgál. 

Megoldás: készíts költségvetést, kövesd a bevételeidet és a kiadásaidat. A fent említett blogbejegyzésekben azt is leírtam, hogyan kell.

  1. Költenek, csak azért, mert megtehetik

Estétől reggelig sorolhatnám mindazoknak a dolgoknak a listáját, amit csak azért vásárolunk meg, mert megtehetjük. Amikor meg már nem tehetjük meg, mert üres a pénztárca, felveszünk egy hitelt vagy kölcsönkérünk. De még akkor is megvesszük, amit meg szeretnénk. Majd különböző hamis észérvekkel próbáljuk alátámasztani helytelen döntésünket.

  1. Nem terveznek

„Minek tervezni? Hiszen nem tudhatjuk, mit hoz a holnap.”, „Majd lesz valahogy…”. Láttál már olyan nyugdíjast, aki boldogan éldegél a nyugdíjából? Az a pillanat, amikor az életszínvonalad csökkentened kell, mert nincs hozzá már elég pénzed, eléggé kínos tud lenni. Ezért érdemes tervezni, és gondolni arra, ami a hosszú-hosszú jövőben vár ránk. Nem a véletlenre bízni, hanem biztosra menni.

  1. Azt csinálják, amit mindenki más

Attól, hogy mindenki csinálja, még nem helyes. Akkor sem, ha a barátaid csinálják. A pénz olyan, mint egy fogyókúra, nem mindenkinél válik be ugyanaz. Azt csináld, ami neked jó. Nézd a hármas pontot: tervezz és tartsd magad hozzá, függetlenül attól, hogy mit tanultál a szüleidtől, mit csinál a legjobb barátod és mit javasolt a szomszéd. 

  1. Engedik, hogy a szerelem uralja a pénztárcájukat

Van egy könyv Gaby Dunn-tól (Bad with money), amiben megjelenik a következő mondat: „Cuccok, amiket olyan valakinek vettem, aki épp szakítani készült velem”. A listán ott van egy 400 dolláros óra és egy tudja-az-isten milyen drága dizájner télikabát. A szerelem, a párkapcsolat nem a pénzről kellene szóljon. Ebbe a hibába azonban gyakran beleesünk. A kapcsolat elején azért költünk, mert lazának vagy gazdagnak akarunk tűnni, amikor meg közeleg a vég, azért, hogy ne veszítsük el a másikat. A pénz nem oldja meg a gondokat. Sőt, ebben az esetben még ront is a helyzeten. Egy egészséges párkapcsolatban a pénz egy nyíltan kezelt téma. Közös háztartásban közös döntéseken alapul.

  1. Nem kérnek segítséget, sőt elutasítják azt

„Nem, nem, kösz, jól vagyok” – mondja büszkén a csőd szélén egyensúlyozó barátod. Pedig nem ő az első, akinek pénzügyi gondjai vannak. Emlékszel, az elején írtam: társadalmunk nagy része el van adósodva, egyik fizetéstől a másikig él. Nem szégyen segítséget kérni. Ha szégyelled, kezdd az interneten: kimondhatatlanul sok információt találhatsz a pénzügyek helyes kezeléséről. Ne sodródj az árral, ha érzed, hogy gond van, állj meg és próbáld megoldani. Ha meg nem megy egyedül, keress valakit, aki ért hozzá, kérdd meg, segítsen. Mi a legrosszabb, ami történhet? Nemet mond? És ha igent mond? És segít? És kimászol a sz*rból? Add meg magadnak ezt az esélyt.

A pénz, ha megtanuljuk helyesen kezelni, megadja nekünk azt, amire képes: a szabadságot, hogy ne kelljen aggódnunk a pénz miatt.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version