Site icon C.S. Lazzar

A 3 legfontosabb szabály, amit ha betartasz, soha többé nem leszel leégve

A 3 legfontosabb szabály, amit ha betartasz, soha többé nem leszel leégve

Nem egyik napról a másikra élni, nem aggódni adósságok miatt, nyugodtan tenni le este a fejünket a párnára, tudva, hogy holnap is minden rendben lesz. A megoldás: 3 egyszerű pénzügyi szabály.

  1. Büdzsé
  2. Vésztartalék alap
  3. Adósságmentesség

Ha ebben a pillanatban tele vagyunk adóssággal, ha azt sem tudjuk, hogy holnap miből veszünk ebédet, és/vagy ha a büdzsé szónál a kiejtésen gondolkodunk, ne ijedjünk meg! Számtalan ember élte ezt át előttünk és közülük számtalannak sikerült a fenti három szabályt végül betartani. A lényeg: el kell kezdeni valahol, valamikor. Itt, ma, most legyen az!

  1. Büdzsé, más néven költségvetés: röviden annyit jelent, hogy tudjuk, mennyit keresünk és tudjuk, mire és mennyit költünk. És ezt előzetesen tudjuk, még mielőtt megkapnánk és elköltenénk a pénzt. Ez egy kis odafigyelést és tervezést igényel, de nem nehéz, akár papíron is megoldható, de már számtalan applikáció is létezik ezekre. Az én kedvencem, amit a mai napig használunk, a Toshl Finance (figyelem: fizetős).
  1. Vésztartalék alap: gyűjtsünk egy számlára vagy éppenséggel egy borítékba pénzt, méghozzá annyi pénzt, ami elég nekünk legkevesebb 6 hónapig, akkor is, ha minden bevételi forrásunk megszűnik. Igen, arra gondolok, hogy ha például elveszítjük a munkahelyünket. Figyelem! Nagyon fontos! A vésztartalék alapot nem szabad elkölteni, kivéve ha megszűnik minden bevételi forrásunk (úgy gondoljunk rá, mintha ez lenne a mentőcsónakunk, ha meg kiveszünk ebből a pénzből, olyan, mintha a csónakot meglyukasztanánk – igaz, hogy be tudjuk foltozni, de ha épp szükségünk van rá, a lyukas csónakkal elsüllyedünk). 
  1. Adósságmentesség: ha van adósságunk, mindent megnehezít, de nem lehetetlen. Ne engedjük, hogy az elkeseredettségünk felülkerekedjen a céljainkon! Az adósságokat meg kell adni részletekben, a lehető leghamarabb. Szorítsunk egyet a nadrágon s igyekezzünk több pénzt keresni. Aztán pedig felejtsük el az újabb kölcsönöket! Az ember hajlamos belecsúszni a régi hibákba, „meg tudtuk adni az eddigieket is, most sincs egyetlen kölcsönünk sem…”. Nem! Ez szigorúan tilos! Ehelyett, ha valami nagyobb kiadásra készülünk, gyűjtsük ki a pénzt! Vagy gyűjtsünk már most „valamire”, mert mindig lesz „valami”, amit meg szeretnénk venni. 

A fenti három egyszerű pénzügyi szabály betartása lehetővé teszi, hogy nyugodtan éljük az életünket, anélkül, hogy folyamatosan a pénzen kelljen aggódjunk. A tervezés és a megtakarítások olyan nyugalmat tudnak adni számunkra, amit el sem tudunk képzelni mindaddig, amíg meg nem tapasztaljuk.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version