Site icon C.S. Lazzar

Miért nem elég soha a pénz? (első rész)

Miért? Mert nem értesz hozzá. Nyolc vagy tizenkét osztály, főiskola vagy egyetem, mesteri vagy doktori — teljesen mindegy, milyen végzettséged van, egy dolgot sehol sem tanítanak: a személyes pénzügyi képzést. Amikor kijössz az iskola padjából, és nagy nehezen munkát találsz, valahogy mindig kicsúszik a kezedből minden pénz, amit megkeresel. Mert semmit sem tudsz a pénzről azon kívül, hogy dolgozni kell érte ahhoz, hogy ki tudd fizetni belőle a költségeidet. Ételt és ruhát lehet venni rajta. De mi van az adókkal? Mi az ÁFA és kell egyáltalán érdekeljen téged? Mi a hitel, a jelzálog, a kamat, a bank, a költség és a megtakarítás? Miért fölözi le a fizetésed az állam a jövedelmi adóval, a nyugdíjhozzájárulással, a társadalom- és az egészségbiztosítással?

Hallgasd meg (4:59 perc)
YouTube video player
Olvasd el (5 perc)

A legtöbb embert nem érdeklik ezek a szakmai halandzsák. Nem ért hozzá, nem érdekli, nem foglalkozik vele. S a hónap végén mindig kettőt kell szorítania a nadrágszíjon. Miért van ez így?

A tanárok nem értenek hozzá

Sajnos a tanárok is egy hajóban eveznek mindenki mással, aki pénzügyi válságban él nap mint nap. Nem várhatjuk el valakitől, hogy olyasmiről tanítson, ami a saját személyes életében sincs rendben.

A szülők nem értenek hozzá

A szüleink nem adják meg a válaszokat a fenti kérdésekre. Őket sem tanította senki, és ők is “jól” megvoltak enélkül. Legfeljebb arra tanítanak meg, amit ők is megtanultak életük során: spórolj, mert jönnek nehezebb idők.

Az állam nem akarja, hogy értsél hozzá

Az állam célja is ugyanaz, mint amit a bankok és a nagy cégek akarnak: elvenni a pénzed. Ha értenél a pénzhez, már nem tudnák olyan könnyen elvenni tőled. Ijesztő, de ez a valóság. Ha értenél a pénzhez, nem halmoznál fel adósságokat, nem folyna ki a kezedből, nem kellene szorítani a nadrágszíjon.

Senki sem gondolja, hogy ez a tudás mennyire fontos

Fel sem merül az emberekben, hogy tanuljanak a pénzről. Vegyünk egy példát: biztos hallottál már Michael Schumacherről. Szerinted amikor a kicsi Schumi 18 évesen beült az első Fahrschule feliratos Opel Corsába, tudta, hogy mi az a kuplung (valójában ő ekkor már komoly Gokart versenyző volt, de érted a lényeget)? És innen hosszú út vezet a hét Forma-1 világbajnoki cím megszerzéséhez. Van, aki kormánnyal a kezében születik, de ő is meg kell tanulja használni. Miért lenne ez másként a pénzzel? Dolgozol, kapsz fizetést és elköltöd. Megy ez oktatás nélkül is. De innen két út van: az egyik a nadrágszorítós út, ami végül eladósodáshoz vezet, a másik meg, amikor egyre több és több pénzed van, végül meg gazdag leszel (ha azt szeretnéd). Ehhez viszont tanulni kell. Előbb az alapokat, hogy legalább ne adósodj el. Aztán a turpisságokat, hogy meg tudj gazdagodni.

A pénz rossz

Mindenki gazdag szeretne lenni, de legtöbben semmit sem tesznek ennek érdekében. Nem értesz egyet? Sokan még azt sem hajlandók elismerni, hogy szeretnének gazdagok lenni. Mert a pénz egy rossz dolog, igaz? Ezt tanítják nekünk: a pénz nem boldogít. A gazdag ember rossz ember. A gazdag ember kapzsi (mindig több kell neki), zsugori (nekem nem ad, pedig ne mennyi van neki), sznob (csupa márkás cucca van) és még sorolhatnám. Ezt a rögeszmét nehéz az emberek fejéből kiverni. Szögezzük le: nem a pénz a rossz. Ez pont olyan, mint az, hogy nem a fegyverek, hanem az emberek ölnek embereket. Nem a pénz a forrása minden rossznak, hanem a rossz emberek. Gondolj bele, mennyi jóra fel lehet használni a pénzt! A világ legnagyobb karitatív adományozói a gazdag emberek. Egy-egy gazdag ember annyi pénzt adományoz egyedül, mint amennyit több tízezer együttvéve. Ha jót szeretnél tenni a világban, gazdagon sokkal több jót tudsz tenni.

Ne dőlj be az nagy átverésnek, tanulj meg a pénz nyelvén beszélni! Hol kezd? Következőben erről írok.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version