Site icon C.S. Lazzar

Láttad már…? Nem, de ma letöltöm!

Szoktál filmet vagy zenét tölteni az internetről? Ezt a bejegyzést akkor nem ajánlom neked. Nem leszünk többé barátok…

Hallgasd meg (4:18 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Mindenkinek van mobiltelefonja, ezért ebből indulok ki. Tegyük fel, hogy egy napon a mobilod ellopják. Megesik. Hallottál róla, hogy van a városban egy “üzlet”, ahol használt (kamionról leesett) cuccokat lehet kapni (olcsón, néha akár ingyen). Most pont nincs pénzed egy új mobilra, ezért elmész egyet “vásárolni”. Könnyen megkapod a “boltot”, mert egy barátod már “vásárolt” itt, és megadta a pontos címet. Bemész, és köpni-nyelni nem tudsz, annyi cucc van itt, a mobiltól a lapos tévéig. Úgy döntesz, ha már eljöttél idáig, viszed, ami tetszik. A kosarad telik a jobbnál jobb cuccokkal, tévé, mikró, tablet… Fülig ér a szád a boldogságtól! Elérsz a mobilokhoz, és min akad meg a szemed elsőre? Egy pont olyan telefonon, mint a tiéd volt. Szuper! Kézbe veszed, elindítod, és a gyerekeid mosolyognak vissza a háttérképről…

Mindaddig, amíg nem velünk történik meg, vagyunk annyira ignoránsak, hogy nem nézünk a felszín mögé.

Két dologra szeretnék rávilágítani itt: az egyik a konkrét eset, amikor “kamionról leesett” cuccot vásárolsz. Mi lenne, ha az, amit ott árulnak, a te kamionodról esett volna le? Mondjuk ki tisztán: ha lopott cuccot vásárolsz, semmivel sem vagy különb annál, aki ténylegesen ellopta. Egyszer valakivel vitáztunk erről a témáról. Nem értett egyet. Azt mondta, hogy ő igenis különb, mint a tolvaj, mert ő fizet érte. — És attól, hogy fizetsz érte, máris rendben van? — kérdeztem. — Igen — jött a válasz. Nem vitatkoztam tovább. Más lelkiismeretét nem lehet felébreszteni. Ha ma vitáznék vele, még ennyit megkérdeznék: tudja-e, hogy a lopott cucc vásárlásával gyakorlatilag támogatja, serkenti a tolvajt a további lopásokra. Attól tartok, hogy mindaddig, amíg nem az ő mobilját vagy autóját lopják el, nem az ő lakását rabolják ki, nem érzi át a helyzetet.

A második dolog egy picit kucifántosabb. Sajnos ez a gyakrabban előforduló. Emlékszel a fenti “boltra”, ahol mindent lehet kapni, ami szem-szájnak ingere? Ültessük át most ezt a virtuális világba. Hallottál már a torrentekről, igaz? Mi mindent lehet “kapni” ott! Maga a paradicsom. Film, zene, játékok, programok, könyvek! Szerinted rendben van az, hogy innen töltögetsz? Erről is beszélgettem már emberekkel. Semmi kivetnivalót nem látnak benne. — Ott van, ingyen van, kinek ártanék én azzal, hogy letöltöm? — Hát jusson eszedbe az eset, amikor a lopott mobilodat megtalálod az “Ittmindentlehetkapni” boltban.

Nem érezzük át, mindaddig, amíg nem velünk fordul elő.

Ha a kalózkodást támogatod, egy szép napon lehet, hogy nem lesz több jó film, játék vagy zeneszám. Annak senki sem örülne.

Ha annyira érdekel az a film, nézd meg moziban vagy vedd meg a DVD-t. Ha nem tetszik így, előfizethetsz a Netflixre. Ha annyira tetszik az a dal, megérdemel az énekes 0,50€-t, nem? Egy korlátlan Google Play Music előfizetés meg csupán 5€. Öt euró! Kevesebb, mint két csomag cigi ára. Korlátlan zenehallgatásért. Mégis torrentezünk vagy a Youtube videót töltjük le mp3-ban.

Olyan világban élünk, amikor már ez a fajta szórakozás megfizethető. Mégis a helytelen változatot választjuk. Bűnözünk, mert ingyen van. Mennyivel vagyunk különbek egy közönséges tolvajnál?

Exit mobile version