Site icon C.S. Lazzar

Mikor a legjobb elkezdeni pénzt megtakarítani?

Mikor a legjobb elkezdeni pénzt megtakarítani?

Mikor a legjobb elkezdeni pénzt megtakarítani?

A legjobb idő elkezdeni pénzt spórolni, függetlenül attól, hogy hány éves vagy, milyen évet írunk, amikor ezt olvasod, van-e állásod vagy még tanuló vagy, nem más mint: MOST.

Hallgasd meg (3:30 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Minél fiatalabb az ember, annál kevesebbet gondol arra, hogy pénzt kellene megtakarítani. Minél idősebb az ember, annál többször érzi ennek a meggondolatlanságnak a súlyát.

És ha ez nem lenne elég ütős érv, elmondok egy példát:

Matyi és Csongi osztálytársak voltak. Az egyetem után mindketten jól fizető állást kaptak, a különbség köztük az, hogy ki mikor kezdte el félretenni és befektetni keresete egy részét.

Matyi már az egyetem alatt megszorította a nadrágszíjat, így már 19 éves korában elkezdett évi 2.000€-t félretenni és befektetni. Ezt egészen 27 éves koráig folytatta, aztán valamiért abbahagyta és többet egy vasat sem tett félre. Viszont a befektetést a helyén hagyta, és csak 65 éves korában nyúlt hozzá.

Csongi viszont kiélvezte az egyetemi éveit, sőt utána a jól fizető állásának kényelmi, kellemes vonzatait is. Minden keresetét elszórta, viszont 27 éves korában benőtt a feje lágya és hozzáfogott évi 2.000€-t félretenni és befektetni. Annyira kitartó volt, hogy ezt egészen 65 éves koráig folytatta.

Most te következel! Szerinted kinek van több pénze 65 éves korában? Matyinak, aki csupán 9 évig spórolt, vagy Csonginak, aki 38 éven át? A legtöbb ember természetesen Csongira voksolna és… nagyot tévedne. 

A valóságban ugyanis, amikor Matyi és Csongi eléri a 65 éves kort, Csonginak 805.185€ van a számláján, míg Matyinak több, mint 200.000€-val több, egészen pontosan 1.019.148€ (mindez abban az esetben, ha évi 10%-os megtérüléssel számolunk, ami egy hosszú távú befektetés esetén teljesen valószínű, illetve a kamatot is mindig visszafordítjuk a befektetésbe).

De nem kell nekem higgy, ellenőrizd magad: számtalan összetett kamat kalkulátort találsz online, például https://financer.com/hu/kamatos-kamat/ vagy https://www.thecalculatorsite.com/finance/calculators/compoundinterestcalculator.php.

Tehát mikor érdemes elkezdeni pénzt megtakarítani? Minél előbb! De mivel nem tudsz az időben visszautazni (bár érdekes lenne), kezdd el most, amikor ezt olvasod. 

És mennyit tegyél félre? Minden bevételed legkevesebb 10%-át. Lehet több is, nyilván minél több, annál hamarabb gyűl a pénz. De ennél is fontosabb, hogy mindig, minden bevételedből félretedd ezt a pénzt.

És mibe fektess be? Na ez már egy másik történet. Van néhány tanácsom: 

  1. Csak és kizárólag olyasmibe fektess be, amiről elegendő információd van, hogy ne jelentsen felesleges kockázatot. 
  2. Ne bízd más emberre a pénzed befektetését (aki más ember pénzét fekteti be, azért teszi, mert neki nincs sajátja, amivel kockáztasson). 
  3. Nincs olyan, hogy garantált befektetés. Van magas és alacsony kockázatú, de garantált nem létezik. Kivétel ez: https://cslazzar.com/u/F

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version