Site icon C.S. Lazzar

Az emberiség történelmének legjobb korában élünk!

Az emberiség történelmének legjobb korában élünk!

Az emberiség történelmének legjobb korában élünk!

Megkérdeztem az olvasóimat, hogy jobb vagy rosszabb a világ, mint az elmúlt 2000 évben. Sajnos a többség arra voksolt, hogy rosszabb. Őszintén megmondom, nem értem, miért? Szerintem az emberiség történelmének legjobb korát éljünk!

Hallgasd meg (5:52 perc)
YouTube video player
Olvasd el (6 perc)

Aki nem ért egyet ezzel, azt javaslom, nézzen kicsit magába, mert a hiba nem a világban keresendő. Bármi is az, amiért azt gondolod, hogy a világ egy rosszabb hely, mint régen, tedd a kezed a szívedre és mondd azt, hogy a te nagyszüleidnek jobb volt. Nem volt jobb! Sokkal nehezebb, bonyolultabb, veszélyesebb volt az élet, mint most. Ez nem vélemény, ez matematika, statisztika, számok, adatok.

Átlagéletkor

Szerinted hogyan alakult az átlagéletkor az elmúlt 50 évben?

  1. Csökkent
  2. Enyhén nőtt
  3. Sokat nőtt

A helyes válasz a C: 1960 óta az átlagéletkor több, mint 20 évvel megnőtt! Ha meg az őskor óta nézzük, akkor azt látjuk, hogy 2010-re gyakorlatilag megduplázódott és azután 7,5%-t növekedett csupán 7 év alatt! Többet élünk, mint valaha, kétszer annyit, mint az ősember!

Korszak A születéskor várható

élettartam (év)

Felső paleolit 33
Neolitikum 20
Bronzkor és vaskor 26
Klasszikus görög 28
Klasszikus római 28
Kolumbusz előtti Észak-Amerika 25-30
Középkori iszlám kalifátus 35+
Középkori Nagy-Britannia 30
Korai modern Nagy-Britannia 25-40
Korai 20. század 31
2010-es világátlag 67,2
2017-es világátlag  72.2

Forrás: Wikipedia és Worldbank

Szegénység

Szerinted az elmúlt húsz évben merre alakult a mélyszegénységben élő emberek aránya a Földön?

  1. Megduplázódott
  2. Nagyjából ugyanannyi maradt
  3. Megfeleződött

A helyes válasz a C: megfeleződött a mélyszegénységben élő emberek száma. Még mindig nagyon sok a szegény ember, de a helyzet lényegesen javult és folyamatosan javul!

Természeti katasztrófák 

Szerinted hogyan alakult a természeti katasztrófák által okozott halálesetek száma az elmúlt száz évben?

  1. Megduplázódott, vagy még több
  2. Nagyjából ugyanannyi
  3. Kevesebb, mint a felére csökkent

Helyes válasz a C: a halálesetek több, mint felére csökkentek, és nem azért, mert kevesebb természeti katasztrófa van. 

Villanyáram

Szerinted a világ lakosságának hány százaléka fér hozzá villanyáramhoz?

  1. 20 százalék
  2. 50 százalék
  3. 80 százalék

Megdöbbentő lehet, de a helyes válasz itt is a C. 1850-ben William Gladstone azt kérdezte a tudós Michael Faraday-től, hogy miért értékes a villanyáram. Faraday válasza: „Egy napon, uram, majd adót szabhat ki rá.” 1879-ben Thomas Edison készítette el az első olyan villanykörtét, ami „sokáig” képes volt égni. Tehát, valamivel kevesebb, mint 150 évvel ezelőtt még a gyertya volt a luxus. Ma már a világ többsége számára elérhető a villanyáram.

Oktatás

A jólét abban is mérhető, hogy mennyire vagyunk műveltek. Nos, nézzük meg, hogy a világ legkevésbé fejlett országaiban hány lány (mert a fejletlen országokban csak a fiúk jártak iskolába!) fejezi be az elemi iskolát? 

  1. 20 százalék
  2. 40 százalék
  3. 60 százalék

Mostanra már tudod, a helyes válasz a C. De azért egyezzünk meg abban, hogy ez már egy nagyon jó arány, ha azt nézzük, hogy a világ legkevésbé fejlett országairól beszélünk!

Egészség

Szerinted a világ hány 1 éves gyermeke van beoltva valamilyen betegség ellen?

  1. 20 százalék
  2. 50 százalék
  3. 80 százalék

Nos, nem csoda, hogy megnőtt az átlagéletkor, hiszen a helyes válasz itt is a C. 

Természetvédelem

Sokan azt mondják, hogy azért halad rossz irányba a világ, mert tönkretesszük a bolygónkat, óriási a környezetszennyezés, veszélyeztetve vannak más élőlények, és az ember túlélése is kérdéses. A valóság az, hogy a helyzet tényleg nem ragyogó, de vizsgáljuk meg az adatokat. Szerinted a következő három,1996-ban veszélyeztetettnek nyilvánított állat közül, hány kritikusan veszélyeztetett ma: tigris, óriáspanda és fekete orrszarvú?

  1. Kettő
  2. Egy
  3. Egyik sem

A helyes válasz a C, ugyanis bár továbbra is veszélyeztetettek, egyik sem kritikusan. 

Végkövetkeztetésem

A világ közel sem olyan rossz, mint azt gondoljuk. Az ember képes megváltozni, képes jó útra térni, képes még azt is jóvá tenni, amit ő maga rontott el. Túlélő faj vagyunk, és a saját túlélésünk érdekében képesek vagyunk megtenni azokat a lépéseket, amelyek adott időben lehetetlennek tűnnek. 

Nem vagyok naiv, nem gondolom azt, hogy a világon minden rendben van. Számos dolog nem úgy van, ahogy lennie kellene, sok probléma van, amelyekkel még szembe kell néznünk és megoldást kell találnunk rájuk. Ám mindezektől eltekintve lehet reálisan nézni a világra, és lehet látni azt, hogy a világ egy jobb hely, mint amilyen régebb volt, lehet látni azt, hogy az emberiség törekszik jobbnak lenni. 

Ajánlott könyv: Hans Rosling – Tények. Egy könyv, ami ad számodra egy másik nézetet a világról, mint amit a sajtó, a média fest le nekünk. Közel sem olyan rossz a helyzet, mint az emberiség gondolja, igenis jó irányba halad a világunk. A könyv által nemcsak betekintést nyerhetünk a statisztikákba, a félrevezető információk áradatába, hanem egyúttal mi is megváltozhatunk: megérthetjük, hogy miért látjuk ferde szemmel a világot, átformálódik a világszemléletünk, és azzal az erővel is felruház, hogy megoldjuk a válságokat és felismerjük a jövőben rejlő lehetőségeket.

A kérdéseknél felhasznált irodalom: Hans Rosling – Tények.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version