Site icon C.S. Lazzar

KISZ vagy PISSZ!

KISZ vagy PISSZ!

KISZ vagy PISSZ!

Biztos te is ismersz olyan embert, aki ha megszólal, mindenki más őt hallgatja. Felnéznek rá az emberek, és teljes mértékben érvényes rá a mondás, miszerint minden szavának súlya van. Soha nem fecseg össze-vissza, egy igazi példakép. Ilyen ember szeretnék lenni én is.

Hallgasd meg (2:07 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2 perc)

Egy olyan gyakorlatot kezdek el mától, hogy mielőtt szólásra nyitom a számat, megvizsgálom gyorsan három szempont szerint a mondanivalómat. A három szempont a KISZ – azért a rövidítés, mert így könnyebb megjegyezni, mindaddig, amíg nem válik rutinossá.

Első szempont: kedves-e?

Ha a mondanivalóm inkább bántó, mint kedves, hallgatok. Újrafogalmazok. Ha nem lehet kedvesen mondani, nem mondok semmit. Ha választ várnak tőlem, de nem tudok kedves lenni, mondhatom azt: sajnálom, nem tudok most válaszolni. Hadd gondolkodjak még egy keveset rajta. 

Második szempont: igaz-e?

Ha tudom róla, hogy nem igaz, miért mondanám? A szavam elveszti a hitelét. Akkor sem mondom, ha csak félig-meddig vagyok biztos a dolgomban. A félig igaz dolgokról legtöbbször az derül ki, hogy nem igazak. 

Harmadik szempont: szükséges-e? 

Nem szívesen hallgatom a fecsegéseket, ezért úgy gondolom, nekem sem kellene ezt tennem (úgy gondolom, nem is szoktam, de jobban oda fogok erre figyelni). Fecsegés alatt azokat a szavakat értem, amelyeknek semmi lényege nincs. Csak úgy repülnek a szavak, hogy ne legyen csend. Ha már megszólalok, annak legyen értelme, legyen mondanivalója és legyen szükséges. Azaz ha csendben maradtam volna, a beszélgetés szempontjából valami lényeges dolog maradt volna kimondatlanul.

A mottó tehát mától: KISZ vagy PISSZ!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version