Site icon C.S. Lazzar

Hogyan tedd magad immunissá a problémák ellen?

Hogyan tedd magad immunissá a problémák ellen?

Hogyan tedd magad immunissá a problémák ellen?

Szoktál olyasmin mérgelődni, ami látszólag egy probléma, de valójában megoldható probléma – csupán pénz kell hozzá? Én igen. Ezután nem fogok (legalábbis nagyon igyekezni fogok, hogy így legyen).

Hallgasd meg (2:39 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2 perc)

Tegyük fel, megkarcoltad a telefonod kijelzőjét és nagyon zavar. Naponta 25-ször megakad benne a szemed és egyre jobban idegesít. Ez egy probléma. De ne érts félre, nem az a probléma, hogy karcos a telefonod, hanem az, hogy téged ez zavar, sőt mérgelődsz rajta. Mi a megoldás? Egyszerű: dobd ki a telefonod a kukába! Megoldja a problémát? Meg hát! Nem fogsz többé mérgelődni azon, hogy a telefonod karcos (mert nem lesz telefonod). Most viszont az a problémád, hogy nincs telefonod és bizony nem lehet telefon nélkül élni. A megoldás erre: vegyél egy új telefont. És ezzel minden problémád megoldódott, nem igaz? 

Gyakorlatilag arról van szó, hogy ha van egy problémánk, kezdjünk vele valamit. Két lehetőségünk van, méghozzá ebben a sorrendben:

  1. A problémát nem toleráljuk, tehát megszabadulunk tőle – ha tehetjük. Ha nem tehetjük, akkor:
  2. A problémát eltűrjük, mert nincs más lehetőségünk, és megpróbáljuk megváltoztatni a nézőpontunkat, hogy a problémát ne lássuk többé problémának.

Például ha van egy tragacs autónk, ami már szörnyen idegesít, eljátsszuk elméletben a következőt:

  1. Eladjuk az autót vagy leadjuk ócskavasnak, a lényeg, hogy megszabadulunk tőle. Ennek közvetlen következménye az, hogy ezután gyalogolunk, kerékpározunk vagy buszozunk. Megfelel ez nekünk? Igen? Akkor a probléma megoldva. Nem? Akkor viszont kell vennünk egy új autót. Van rá pénzünk? Igen? Akkor veszünk egy új autót és probléma megoldva. Nincs rá pénzünk? Akkor viszont megyünk a kettes ponthoz.
  2. Az autónk, ami egy tragacs, még mindig jobb, mint hogy gyalog, kerékpárral vagy busszal kelljen közlekedjünk. Tehát gyakorlatilag hálásnak kell lennünk ezért a tragacsért! 

És ezzel – többé-kevésbé sikeresen -, de megváltoztattuk a nézőpontunkat a probléma felett, hiszen nem érezhetjük egyszerre hálásnak és frusztráltnak magunkat, ez egyszerűen fizikailag képtelenség!

Van probléma? Nincs probléma!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version