Site icon C.S. Lazzar

Hogyan élj úgy, mint egy király? Itt a pontos matematikai képlet

Hogyan élj úgy, mint egy király? Itt a pontos matematikai képlet

Hogyan élj úgy, mint egy király? Itt a pontos matematikai képlet

Akár hiszed, akár nem, létezik egy pontos matematikai képlet arra, hogyan élj úgy, mint egy király.

Először is határozzuk meg, mit jelent úgy élni, mint egy király: gyakorlatilag csupán annyit, hogy szemben a „köznéppel”, a királynak nem kell dolgoznia, mégis vannak folyamatosan bevételei, amiből nyugodtan eléldegél. (Tudom, hogy ilyen még a mesében sincs, de játszunk el a gondolattal, hogy mégis van ilyen.)

Hogyan néz ki a matematikai formula:

PSZ = PJ>K

Azaz a Pénzügyi Szabadság egyenlő a Passzív Jövedelem nagyobb, mint Kiadások.

Miért jó az, hogy ezt matematikai képlettel írtuk fel? Mert a pénzügyi szabadságot csak akkor lehet megteremteni, ha a számokat rendbe tesszük. Ugyanis megfogalmazhatnánk úgy is, ahogy már sokszor ezelőtt: ha pénzügyi szabadságra vágysz, költs kevesebbet, mint amennyit keresel, és keress úgy pénzt, hogy nem dolgozol érte. Gyakorlatilag ugyanazt jelenti mindkettő, csak a matematikai képlet csicsásabb.

Ez a képlet tehát király, és ha királyként akarsz élni, ezt a képletet kell alkalmaznod. Hogyan?

Első lépés: készíts költségvetést. Azaz írd össze minden kiadásodat és bevételedet – egy lapra, egy Excel fájlba vagy egy, erre a célra létrehozott appba a mobilodon. Én a Toshl Finance-t használom, mert automatikusan átveszi az adatokat a banktól, és csupán azt a néhány készpénzes tranzakciót kell kézzel felvigyem, ami elkerülhetetlen (mert egyébként mindent bankkártyával fizetek – sokkal biztonságosabb, átláthatóbb és egyszerűbb, mint a készpénz).

Második lépés (opcionális): változtass a költségvetéseden, pontosabban a költségeiden, kiadásaidon úgy, hogy költs kevesebbet, mint amennyit keresel. Nem akarom túlmagyarázni ezt a pontot: a lényeg az, hogy ne az eladósodás felé haladjunk, hanem a pénzügyi szabadság felé. Ehhez kevesebbet kell költsünk, mint amennyit keresünk. Pont.

Harmadik lépés: tenyéssz aranytojó tyúkokat. Azaz kezdj el azon dolgozni, hogy legyenek passzív jövedelmet termelő forrásaid. Adok néhány ötletet ezekről a Miért nem elég soha a pénz? című sorozatom negyedik részében. Addig tenyészd a tyúkokat, amíg passzívan megkeresed azt az összeget, ami meghaladja a kiadásaidat.

Utolsó lépés: élj úgy, mint egy király.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version