Site icon C.S. Lazzar

Akkor spórolj a legjobban, amikor le vagy égve

Akkor spórolj a legjobban, amikor le vagy égve

Korunk egyik legnagyobb hibája a pénzzel kapcsolatban az, hogy az emberek azt mondják: majd akkor fogok pénzt megtakarítani, amikor lesz miből.

Ha nem akarunk soha többé leégve lenni, ha nem akarunk egyik fizetéstől a másikig tengődni, meg kell tanulnunk, hogyan kell a pénzzel bánni. Ki kell alakítanunk olyan szokásokat, amelyek megelőzik azt, hogy csődbe menjünk, illetve olyanokat, amelyek a pénz segítségével jobb életminőséget biztosítanak nekünk. 

A pénz egy eszköz. Mint ahogy az orvosnak meg kell tanulni használni a sztetoszkópot, nekünk is meg kell tanulni használni a pénzt, hogy segítsen minket céljaink elérésében. Az egyik legfontosabb dolog, amit minél előbb el kell kezdenünk az, hogy mindig spóroljunk. 

Már az első fizetésünk megszerzésekor tegyük félre a bevételünk 10%-át. És ezt mindig, mindig, mindig tegyük meg, amikor pénzhez jutunk. Akkor is, amikor nyerünk a lottón. Akkor is, amikor le vagyunk égve. És akkor is, amikor már jól élünk.

Azért kell ezt így tennünk, mert másképp nem rögzül ez a szokás, és ha nem szokás, akkor csak olyankor fogunk spórolni, amikor „megengedhetjük magunknak”. És ez baromság. Mindig megengedhetjük magunknak, hogy 10%-ot félretegyünk. Mindig. Ez tény. Emberek milliói rá a bizonyíték. Ne keressünk kifogásokat, egyszerűen tegyük meg. 10% megy a megtakarításba. Mindig. 

A második fontos dolog a megtakarítások kapcsán: ezt a pénzt nem szabad elkölteni. Ennek a pénznek munkát kell adnunk. Ez lesz az a pénz, ami nekünk még több pénzt szerez. Ha elköltjük, mert elromlott az autó, vagy kell egy új szőnyeg, annyi, mintha félre sem tettük volna a pénzt! Nem. Szabad. Elkölteni. 

A legtöbb ember nagyon nehezen érti meg ezt. Tégy egy erőfeszítést és ne add fel, amíg nem érted meg, mert ez az a szokás, ami pénzügyileg felszabadíthat, azaz hogy ne kelljen aggódnod a pénz miatt. Soha többé. De még ha nem is érted most, csak csináld: tedd félre minden bevételed 10%-át. Amikor meg gyűlni kezd egy szép összeg, azt jelenti, hogy kialakult a szokásod, kezdj el gondolkodni azon, hogy milyen munkát is adhatnál a pénzednek. Erről akár az én blogomon is találsz ötleteket

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version