Site icon C.S. Lazzar

Az ember egy szuperszámítógép (kivéve egy dolgot)

Az ember egy szuperszámítógép (kivéve egy dolgot)

Az ember egy szuperszámítógép. Nem viccelek, íme a bizonyíték.

Bizonyára volt és van számítógéped és tudod azt, hogy időnként fel kell frissíteni rajta a szoftvereket, az operációs rendszert, a vírusirtó adatbázist. Ha nem teszed meg, egy idő után lassú, elavult lesz a géped és már nem tudod túl sok mindenre használni, legfeljebb passziánszozol rajta. Az ember a „szoftverét” könyvekkel, podcastekkel, oktató videókkal és főként tapasztalatokkal tudja frissíteni.

Azt is tudod, hogy ha hordozható géped van, akkor időnként fel kell tölteni, mert ha lemerül, semmire sem jó. Az ember is lemerül, nap mint nap, alvással töltjük újra az aksikat. És egy jó kis sétával a természetben. És a technológia megvonással. És barátokkal, családdal. De főként 8 óra alvással.

A számítógépek tárhelye fel szokott telni. Ilyenkor ürítünk, letöröljük, ami már nem kell, arhiválunk, de valahogy nem akar annyi hely felszabadulni, mint amennyire szükség lenne. Ezért bővíteni szoktuk, például cseréljük a merevlemezt nagyobbra. Az emberi agy kicsit más, elméletileg korlátlan tárhellyel rendelkezünk, mégis felejtünk, hogy van ez? Az agyunk szelektál: ami igazán fontos, azt jól megjegyezzük, könnyen felidézzük, ami nem, az megy az agy legsötétebb zugába, az archívumba vagy egyenesen a kukába. 

A számítógép memóriája is fel szokott telni, tudod, amikor megnyitasz egyszerre 777 böngészőablakot, s mellette még fut 800 más program, és nézed, hogy az utolsó generációs laptopod miért lassult le hirtelen. Nos, a memória korlátozott és feltelik. Ilyenkor általában elég lezárni pár applikációt és már gyorsul is a gép. Az ember memóriája is feltelik. Minél több elintéznivalónk van, munka, gyerek, szülői értekezlet, gyűlés, fogászati ellenőrzés, kosáredzés, a memóriánk annál inkább feltelik. Egyet s mást elfelejtünk… Nekünk is le kell zárni néhány applikációt: leírjuk, amit nem akarunk elfelejteni, naplót vezetünk és meditálunk, hogy kitisztítsuk a gondolatainkat.

Amikor a számítógép elromlik, szervizbe visszük. Ha megbetegszünk, orvoshoz megyünk. De van, hogy menthetetlen a gép, és akkor egyszerűen veszünk egy újat. Csakhogy sajnos új testet nem tudunk venni…

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version