C.S. Lazzar

Ha szeretsz utazni, itt vannak a kedvenc utazási tippjeim

Szerintem a legtöbb ember szeret utazni, amit nem szeretünk, az a pocsék hotelek és a drága repülőjegyek. És persze eldurran az agyunk, amikor a kézipoggyász nem fér bele a méretellenőrző keretbe, s a díj több, mint amit a bőröndért fizettünk. Több, mint egy évtized, majdnem harminc ország és több száz utazás tapasztalataiból osztom meg a leghasznosabb tippjeimet.

Hová menjünk?

Mivel legszívesebben repülővel utazunk, a Google Flights-ot használjuk keresésre, mert minden más keresővel szemben a Google Flights óriási rugalmasságot ad: 7 kiindulópontot és 7 úticélt választhatunk ki egyszerre és ő megmutatja nekünk a lehetőségeinket, ár szerint rendezve. Arra kell figyelni, hogy az első város beírásakor kattintsunk a kis plusz gombra, különben nem enged már több várost beírni. 

repülőjárat

Ha gyakran utazol, használd a lounge-okat (és legyen egy tökös bankkártyád)

Szinte minden reptéren van lounge, ahol kényelmesek a székek (van, ahol még aludni és tusolni is lehet), van ingyen étel-ital, és még a wifi is gyors. A megfelelő bankkártyával ezek a lounge-ok ingyenesen használhatóak. Nekünk Mastercard World Elite kártyánk van, amivel jött egy Priority Pass fiók is, így több, mint 1300 lounge áll rendelkezésünkre világszerte. A kártya fenntartása nem olcsó, de sokszorosan megtérül, hiszen gyakran utazunk. 

Útlevél ellenőrzés

Mindig nálunk van az útlevelünk, mert az automata kapuknál gyakran sokkal kevesebben várakoznak.

Csomagolási tippek

A Google keep-ben van egy jegyzetem, egy egészen hosszú ellenőrzőlistával, ami egy utazásra kellhet. Ezt használom csomagoláskor, így nem marad otthon sem a telefontöltő, sem a hasmenés elleni gyógyszer.

Nem szeretek feladott bőröndöt vinni magammal – nehéz, elveszhet, várni kell rá. Ezért inkább kompaktálok: a ruhák felcsavarva sokkal kevesebb helyet foglalnak, de legjobban a tömörítő zsákokat kedvelem. 

Csomagolás előtt meg szoktuk nézni, hogy milyen lesz az idő, egy meglepetés-eső mindent tönkretehet.

Pénzváltás

Soha ne válts pénzt a reptéren, mert nagyon-nagyon rossz az árfolyam! Mi a Revolut-ot használjuk pénzváltásra, fizetésre és készpénzfelvételre is, hiszen a legjobb árfolyamot adja, egyszerű, könnyű a használata s lenyűgözően biztonságos. Virtuális kártyákat lehet létrehozni online kifizetésekre, amelyeket bármikor egy kattintással le is lehet zárni, a kézzel fogható bankkártyának is számos biztonsági beállítása van az applikációban, például letiltható a készpénz-felvétel vagy kikapcsolható az érintésmentes fizetés. Plusz, mivel sokat utazunk, nagyon hasznos a világraszóló utazási biztosítás is, ami a Revolut Metal csomaggal jön. Figyelem, a legtöbb repülőn nem fogadják el kifizetésekre!

Hotel vagy apartman?

Legtöbbször apartmanban szállunk meg, mert ugyanazért a pénzért tágasabb helyet kapunk és magunknak készíthetjük az ételt, ami egészségesebb és olcsóbb. A szálláshelyek kiválasztásánál a legfontosabb lépés: a legfrissebb vendég-értékelések elolvasása, főként, hogy mi nem tetszett!

Só és bors

Mivel magunknak készítjük az ételeket, a só elengedhetetlen (és sajnos gyakran nincs az apartmanokban), ezért kis cipzáras zacskóban mindig viszünk magunkkal.

Digitális iratok

Minden iratunkról van egy (sőt több) digitális másolatunk, a telefonunkon és a felhőben (Dropbox, Onedrive) is. Meglepő, hogy milyen hasznos lehet! 

Fotók megosztása a szeretteinkkel

Amikor utazunk, a szülők mindig aggódnak értünk (és minél előbb látni szeretnék a fotókat). Ezért a Google Photos-t használjuk, létrehozva egy megosztott albumot az első adandó alkalommal, ide folyamatosan szinkronizáljuk a fotókat és videókat, s arról máris értesülnek a szeretteink.

Kényelem a stílus előtt

Úgy tapasztaltam, hogy sokkal jobban telik az út, ha a nadrág nem szorítja a hasam s a felsőm kapucnis. Cserezoknit szoktam tenni egy könnyen elérhető zsebbe s félúton lecserélem. (Nem hiszed el, milyen jól esik a száraz zokni!) A repülőn pedig, ha 1 óránál hosszabb az út, extra lábhelyes széket választok. 

Mindig legyen nálad egy fül- vagy fejhallgató

A repülőn gyakran sírnak a gyerekek… Ha hosszú az út, a Bose Quietcomfort II-t ajánlom, ha rövidebb, bármilyen kis füles megteszi.

Google Maps offline térképek

Ha sokat fogunk autózni és valószínűleg nem lesz jó térerő, le szoktuk tölteni a térképet, hogy offline módban is tudjunk navigálni. Kissé trükkös ezt megtalálni a Google Mapsben: rákeresel az úticélra, ráböksz, megnyomod a három pontos menüt és ott van az Offline térkép letöltés lehetősége. 

Google Translate

A Google Translate táblákról, árcímkékről is fordít, illetve párbeszéd fordítására is képes. Szintén használható offline!

Töltsd fel a telefont a tévével

Nincs nálad a telefon töltője vagy nem talál a csatlakozó? Töltsd fel a telefont a tévével – a legtöbb modern tévén van USB dugasz.

Roaming nélkül is lehet mobilinterneted

Ha olyan mobil-előfizetésed van, amiben nincs világraszóló roaming, használd az Airalo applikációt, ahol mobilinternet-előfizetést vásárolhatsz néhány napra vagy hosszabb időre. Vagy bárhová utazol, vehetsz ott egy helyi feltöltőkártyát – ha nem utazol gyakran, ez a takarékosabb megoldás.

Hordozható áram

Útközben gyorsabban merülnek a telefonok… Sok külső akkut próbáltam már, míg eljutottam a Baseus 20.000mAh teljesítményű aksijáig. Ezzel egyszerre tölteni tudom a laptopot, telefont és tabletet, akár több alkalommal is. 

Hosszabb és bonyolultabb utakra

Amikor egy hét alatt öt helyen szállunk meg, rendkívül hasznos, hogy minden adat egy helyen legyen, hogy ne kelljen e-mailekben keresgélni, hogy hova tovább. Erre a célra a Tripit alkalmazást használjuk, ami (többnyire) automatikusan összeállítja az utazásunk mozzanatait időrendi sorrendben.

Legyen nálad apró

Bár a legtöbb fizetést kártyával intézzük, mindig van nálunk egy kis apró, mert egyszerűen imádjuk a frissen sült gesztenyét, és az utcai árus egyelőre nem fogad el MasterCard-ot. Az utcai zenészektől pedig mindig könnybe lábad a szemem, úgyhogy ha van nálam készpénz, biztosan teszek a kalapba.

A több, mint 10 év alatt, amióta sok-sok utazásban volt részünk, azt tanultam meg, hogy az utazás lényege az, hogy élvezettel töltsön el bennünket. Az élményt akár apró, de bosszantó dolgok is tönkre tudják tenni, ezért remélem hasznodra válnak a fenti tippek.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version