Site icon C.S. Lazzar

5+1 ok, amiért soha nem elég a pénz

5+1 ok, amiért soha nem elég a pénz

Gazdag vagy szegény, jólét vagy középszerűség – teljesen mindegy, hogy hol állunk a pénzügyi ranglétrán, ugyanazokat az idióta hibákat követjük el, újra meg újra. Az eredmény: üres pénztárca és adósságok.

A legtöbb embernek nem megtakarításai, hanem adósságai vannak. Többet költ, mint amennyit keres. Semmilyen tervvel nem rendelkezik, ami a pénzügyeit illeti. Ha egyik napról a másikra állás nélkül marad, akkor egyik napról a másikra felkopik az álla. Elképzelése sincs róla, hogy milyen lesz majd nyugdíjasnak lenni, mégis vágyik rá. Nézzünk szét a környezetünkben: hány nyugdíjas ismerősünk, rokonunk él pénzügyileg nyugodt életet?

Ne legyünk fajankók, képezzük magunkat!

Olvassunk utána megbízható forrásokból, hogyan kell a pénzt menedzselni. Ajánlom magamat: írtam egy négyrészes útmutatót a pénzről. 

Tanuljunk mások hibáiból!

Mit csinálnak a fajankók? 

  1. Fogalmuk sincs, hogy mennyit költenek

Aki nem tudja, mire mennyit költ, annak kifolyik a pénz a kezéből. A fizetés kézbevétele után nagy lábon él, a fizetés előtti napokban pedig száraz morzsát kapirgál. 

Megoldás: készítsünk költségvetést, kövessük a bevételeinket és a kiadásainkat. A fent említett blogbejegyzésekben ezt is leírtam, hogyan kell.

  1. Költenek, csak azért, mert megtehetik

Estétől reggelig sorolhatnám mindazoknak a dolgoknak a listáját, amiket csak azért vásárolunk meg, mert megtehetjük. Nincs rájuk szükségünk, csak épp megkívántuk vagy társadalmi nyomás hatása alatt vagyunk („Neked még nincs ilyen csillogó-villogó bizgentyűd?”) vagy stresszoldásra használjuk a vásárlást. Amikor meg már nem tehetjük meg, mert üres a pénztárca, felveszünk egy hitelt vagy kölcsönkérünk. De még akkor is megvesszük, amit meg szeretnénk. Majd különböző hamis észérvekkel próbáljuk alátámasztani helytelen döntéseinket. („Reggeltől estig dolgozok, ennyit csak megengedhetek magamnak.”)

  1. Nem terveznek

„Minek tervezni? Hiszen nem tudhatjuk, mit hoz a holnap.”, „Majd lesz valahogy…”. Újra megkérdem: láttál már olyan nyugdíjast, aki boldogan éldegél a nyugdíjából? Az a pillanat, amikor az életszínvonalunkat csökkenteni kell, mert egyszerűen nem elég a pénz, meglehetősen kínos tud lenni. Ezért érdemes tervezni, és gondolni arra, ami a hosszú-hosszú jövőben vár ránk. Nem a véletlenre bízni, hanem biztosra menni.

  1. Azt csinálják, amit mindenki más

Attól, hogy mindenki csinálja, még nem helyes. Akkor sem, ha a barátaink csinálják. Akkor sem, ha a szüleink csinálják. A pénz olyan, mint egy fogyókúra, nem mindenkinél válik be ugyanaz. Azt csináljuk, ami nekünk jó. Nézzük meg újra a hármas pontot: tervezzünk és tartsuk magunkat hozzá, függetlenül attól, hogy mit tanultunk a szüleinktől, mit csinál a legjobb barátunk és mit javasolt a szomszéd. 

  1. Engedik, hogy a szerelem uralja a pénztárcájukat

Van egy könyv Gaby Dunn-tól (Bad with money), amiben megjelenik a következő mondat: „Cuccok, amiket olyan valakinek vettem, aki épp szakítani készült velem”. A listán ott van egy 400 dolláros óra és egy tudja-az-isten milyen drága dizájner télikabát. A szerelem, a párkapcsolat nem a pénzről kellene szóljon. Ebbe a hibába azonban gyakran beleesünk. A kapcsolat elején azért költünk, mert lazának vagy gazdagnak akarunk tűnni, amikor meg közeleg a vég, azért, hogy ne veszítsük el a másikat. De a pénz nem oldja meg a gondokat. Egy egészséges párkapcsolatban a pénz nem tabu, hanem egy nyíltan kezelt téma, s mivel közös a háztartás, a pénzről is közösen kell döntéseket hozni.

  1. Nem kérnek segítséget, sőt elutasítják azt

„Nem, nem, kösz, jól vagyok” – mondja büszkén a csőd szélén egyensúlyozó barátunk. Pedig nem ő az első, akinek pénzügyi gondjai vannak. Nem szégyen segítséget kérni. Ha szégyelljük, kezdjük az interneten: kimondhatatlanul sok információt találunk a pénzügyek helyes kezeléséről. Ne sodródjunk az árral, ha érezzük, hogy gond van, álljunk meg és próbáljuk megoldani. Ha meg nem megy egyedül, keressünk valakit, aki ért hozzá, kérjük meg, hogy segítsen. Mi a legrosszabb, ami történhet? Nemet mond? De mi van, ha igent mond? És segít? És kimászunk a sz*rból?

A pénz, ha tetszik, ha nem, az élet részét képezi, és ha megtanuljuk jól kezelni, szolgálni fog bennünket s megadja nekünk a szabadságot, hogy ne kelljen aggódjunk a pénz miatt.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version