Site icon C.S. Lazzar

5 egyszerű tipp az aggódás ellen, amiket már mától használhatsz

5 egyszerű tipp az aggódás ellen, amiket már mától használhatsz

Aggódsz valami miatt. Aztán, ahogy egyre csak aggódsz, szorongani kezdesz. Végül meg már azon szorongsz, hogy szinte ok nélkül szorongsz. Az aggódás ördögi köréből van kiút, íme 5 tipp, ami biztosan segíteni fog.

Hallgasd meg (3:42)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Egy nemrég olvasott idézet jutott eszembe:

„Öreg ember vagyok, az életemben rengeteg szörnyű dolog volt, és ezek közül néhány valóban meg is történt velem.” – Mark Twain

  1. A legtöbb dolog, amin aggódunk, nem történik meg.

Ha elindulunk az aggódás útján, álljunk meg és kérdezzük meg magunktól: hányszor következik be az, amin aggódok? A válasz az lesz: ritkán. Van, akinek pusztán ennyi elég: itt megállítja az aggódás folyamát. De van, akinek az a következő kérdése: az, amin most aggódok, be fog következni? S mivel a választ nem tudjuk, tovább aggódunk. De sebaj, itt a következő tipp:

      2. Mi a legrosszabb, ami történhet? De úgy komolyan!

Ha már úgyis aggódunk, miért ne fokoznánk? Ha komolyan belegondolunk és realisztikusan megnézzük, hogy mitől is félünk valójában, megeshet, hogy felfedezzük: nincs is miért aggódnunk. A kulcsszó: realisztikusan!

      3. Tudományosan alátámasztott technika: különítsünk el aggódó időt.

Jelöljünk ki egy időpontot, amikor aggódni fogunk. Például minden délután 5-től egy fél óránk van az aggódásra. Ekkor semmi mást nem teszünk, csak aggódunk és megfigyeljük az aggodalmainkat:

      — Napközben, miközben éljük az életünket, vegyük észre az aggodalmas gondolatainkat, ismerjük fel őket és különítsük el a kellemes, pozitív gondolatoktól. Ha úgy gondoljuk, fel is írhatjuk ezeket egy lapra. A lényeg: halasszuk el az aggódást a kiválasztott időpontra.

      — Amikor eljön az aggódó idő, vegyük elő a jegyzeteinket és menjünk végig az aggodalmakon. Próbáljunk mindenikre egy-egy megoldási tervet is kidolgozni. 

      — Ha új aggodalmak születnek az aggódó időben, írjuk fel és halasszuk el a következő időpontra. 

      4. Edzzünk! 

A sport, főleg ha súlyokat is bevetünk, segít levezetni a stresszt és elterelni a gondolatainkat az aggódásról. 

      5. Tehetünk az ellen valamit, amin aggódunk?

Néha előfordul, hogy az aggodalmunk egy valós félelem alapja. Főként ilyen esetekben működik a fenti technika: gondolkodjunk el azon, hogy tehetünk-e valamit azért, hogy ne következzen be az, amiért aggódunk. Ha igen, akkor tegyünk, és ezzel már meg is szabadítjuk magunkat az aggódástól. Ha pedig nem, tegyük fel, a körülményektől vagy más emberektől függ az aggodalmunk, akkor meg kell próbálnunk elfogadni, hogy nincs hatásunk rá, azaz olyasmi fog megtörténni, ami felett nincs irányításunk. Tehát aggódni rajta semmivel sem teszi jobbá a helyzetet, sőt, csak rontunk a dolgokon, hiszen a saját lelkiállapotunkat romboljuk és felesleges stresszt okozunk magunknak.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version