Site icon C.S. Lazzar

Ha több pénzt szeretnél, ne tedd ezt!

Ha több pénzt szeretnél, ne tedd ezt!

Szeretnél több pénzt a bankszámládon? Ki nem? És tudod, mi az első számú tanács, amit kapunk erre? Spóroljunk! De hát ettől nem lesz több pénzünk!

A pénzről kétféleképp lehet gondolkodni: az egyik a hétköznapi emberek gondolkodásmódja, a másik a gazdag embereké. Én először Richard Templar könyvében találkoztam e két gondolkodásmóddal és felismertem, hogy a pénzről átlagemberként gondolkodom, és ha több pénzt szeretnék, elsősorban ezt a gondolkodásmódot kell megváltoztassam.

Keressünk több pénzt

Azt tanultam meg, hogy gyakorlatilag ne arra törekedjek, hogy minél több pénzt megtakarítsak, hiszen ezzel az életszínvonalamat csökkentem, hanem a cél az, hogy több pénzt keressek. Ugyanakkor ennek az elméletnek is része a megtakarítás: fizessek mindig először magamnak, azaz bármilyen bevételre teszek szert, annak legkevesebb tíz százalékát tegyem félre magamnak. És, nagyon fontos: ez az a pénz, amit soha, soha, soha nem szabad elköltenem (mert akkor már nem az én pénzem lesz, hanem azé, akinek odaadtam). A megtakarított pénzemnek kell „munkát adni”, hogy még több pénzt termeljen nekem. 

Tehát arra kell törekedni, hogy több pénzt keressek. Annyival keressek többet, hogy a bevételeimnek 40%-át tudjam magamnak fizetni, miközben az életszínvonalamon se csökkentek, épp ellenkezőleg, bármit megengedhetek magamnak.

A spórolás nem egy jó stratégia

A helytelen gondolkodás: ha csupán spórolok, a figyelmem azon van, hogy mi az, amiről le tudnék mondani, hogy több pénzt tudjak félretenni, és mégsem lesz soha elég pénzem mindenre, amit szeretnék. A megtakarításnak az lenne a célja, hogy kisegítsen a nehezebb időkben vagy hogy megvásárolhassak magamnak valamit. Ez az átlagemberek gondolkodásmódja és ettől meg kell szabadulni.

A helyes gondolkodás: a gazdag emberek soha nem költik el a megtakarításaikat, és nem csökkentik az életszínvonalukat, hanem folyamatosan növelik azt. A pénzre eszközként tekintenek, azaz számukra a pénz egy olyan dolog, aminek segítségével meg tudják valósítani a céljaikat. Bármilyen vágyuk vagy álmuk van, nem vesznek el arra pénzt a megtakarításaikból, hanem találnak módot arra, hogy több pénzt keressenek, amiből meg tudják engedni maguknak azt, amire épp vágyakoznak. 

Ez az a gondolkodásmód, amit magamévá kellett tennem és amint sikerült, már olyan döntéseket hoztam, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy ma már pénzügyileg szabad vagyok. Ha nem akarok, egyetlen percet sem kell dolgozzak, mégis annyi bevételem van, amiből pontosan úgy tudok élni, ahogy azelőtt is. Ezt jelenti a pénzügyi szabadság és ezt az előbb leírt módon lehet a legkönnyebben elérni. A jó hír az, hogy erre bárki képes, aki elhatározza magát és fegyelemmel, kitartással végigmegy a helyes úton.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version