Site icon C.S. Lazzar

A pénz nem lehet életcél, mert csupán egy eszköz

A pénz nem lehet életcél, mert csupán egy eszköz

Manapság sokan esnek abba a csapdába, hogy öncéllá teszik a pénzszerzést. Pedig fontos látnunk, hogy a pénz csak egy eszköz a céljaink eléréséhez, nem lehet életcél. Ha elfelejtjük ezt, könnyen elpazarolhatjuk az erőforrásainkat.

Miért csak eszköz a pénz?

A pénz valódi célja az lenne, hogy jobb életminőséget, magasabb életszínvonalat biztosítson számunkra. Lehetővé tegye, hogy olyan életet éljünk, amilyet szeretnénk.

Ha csak a pénzszerzés öröméért gyűjtjük a vagyont, elvész a valódi cél. Elfelejtjük élvezni az életet, azt hajszoljuk, ami csak eszköz a célhoz. Olyan, mintha a szörfös folyton csak utazna körbe-körbe a világban és keresné az ideális hullámot, de valójában soha nem állna fel a deszkára.

A pénz csak akkor tesz jó szolgálatot, ha okosan, céljaink érdekében használjuk fel.

Hogyan pazaroljunk céltalanul?

Íme néhány példa, amikor feleslegesen dobáljuk ki az ablakon, amit mindenki elkövet. Bocsánat, mindenki más, mert mi nem! 

  • Ékszerek
  • Márkás cuccok és divatcikkek
  • Parfümök
  • Palackozott víz 
  • Szerencsejátékok
  • Gyorsétel
  • Luxusautók
  • Dohányzás
  • Alkohol
  • Impulzív vásárlások
  • Eltúlzott mobil-előfizetés (cserébe egy jobb telefonért)
  • Házikedvencek
  • Latté a Starbucksban

Úgy érzem, néhány pont itt magyarázatra szorul. Miért lenne pénzkidobás olyan életszükséglet megvásárlása, mint a víz? Mert itt, ahol mi élünk, a csapból már eleve ivóvíz folyik, de egy kisebb befektetéssel ez tökéletes tisztaságúra szűrhető. Éves viszonylatban nézve meg óriási a megtérülés (pénzben), nem beszélve a műanyag hulladékról.

És ha így nézzük, márpedig ez egy pénzügyi tematikájú bejegyzés, akkor a házikedvenc (sokak felháborodásának ellenére) nem szükséglet, hanem luxus, tehát adott esetben pénzpazarlás.

Fontos megjegyezzem, hogy a bejegyzésem legfőbb célja nem az, hogy feltétlenül mondjunk le a fentiekről (habár például a dohányzást ajánlott… meg az alkoholt… meg a szerencsejátékokat…), hanem hogy vegyük észre, mire költünk és vizsgáljuk meg, hogy „megengedhetjük-e” ezt magunknak. Ha igen, hát üsse kő. Ha nem, de akkor is kell nekünk, akkor keressünk több pénzt

Hogyan használjuk okosan az erőforrásainkat?

De ne csak kerülgessük a témát, nézzük meg, hogy mit is tehetünk pontosabban, hogy a pénzünket okosabban használjuk:

  1. A legfontosabb szerintem, hogy mindig magunknak fizessünk először. A legtöbben, ahogy pénzhez jutnak, gyorsan elköltik és nekik nem marad semmi. Ha az áramszolgáltató, a Netflix, a szupermarketek mind-mind megkapják a részüket a pénzünkből, akkor nekünk miért nem jár semmi? A bevételünk 10-20%-át mindig tegyük félre magunknak. Ezt bővebben kifejtettem ebben a bejegyzésben: Miért nem elég soha a pénz?
  1. Spóroljunk is, ha muszáj, de inkább arra figyeljünk, hogyan kereshetnénk több pénzt! Bár rendkívül fontos, hogy addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér, hosszú távon a jobb forgatókönyv az, ha sokkal többet keresünk, mint amennyit költünk. És a valóság az, hogy elképzelhetetlenül sok pénz van a világban és minden lehetőségünk adott rá, hogy többet kapjunk mi is belőle. Ha fizetésért dolgozunk, próbáljuk ki ezt az egyszerű forgatókönyvet: üljünk le a főnökünkkel egy beszélgetésre és kérdezzük meg tőle nyíltan: mit kellene tennünk azért, hogy több pénzt kereshessünk. Tegyük világossá számára: több értéket akarunk nyújtani a cég számára, nem csak egyszerűen fizetésemelést kérünk. A kérdésünk a jövőről, a jövőbeni teljesítményünkről és eredményeinkről szóljon. 
  1. Fektessünk be a jövőbe! Az 1-es pontban ismertetett saját pénzünknek adjunk munkát. Annak a pénznek az legyen a dolga, hogy még több pénzt termeljen számunkra. Ha ügyesen forgatjuk ezt a pénzt, akkor az anyagi függetlenség is egy valós céllá válhat számunkra: olvass többet itt az anyagi függetlenségről.

Úgy gondolom, hogy a fenti tippek betartásával a pénzügyeinket a saját irányításunk alá vonhatjuk, hogy ne a pénz irányítsa az életünket, hanem mi magunk. Ráadásul a pénz az életminőségünk javítását fogja szolgálni s nem megy rá az életünk arra, hogy futunk utána, de soha nincs időnk megállni, megpihenni és egyszerűen élvezni az életünket. 


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mit tegyek, ha eladósodtam?

Készíts egy tervet, hogyan tudod a lehető leggyorsabban visszafizetni az adósságaidat, kezdd a legmagasabb kamatozásúakkal. Költs a minimálisra és keress plusz mellékjövedelmet. 

Hogyan kezdjek befektetni?

Tanulj róla! Addig ne fektess be, amíg nem tudod, hogy mit csinálsz. Olyan ez, mint az autó vezetése: nem ülünk be vezetni, amíg nem tudjuk, mit hogyan kell csinálni. 

Mi legyen az első nagyobb befektetésem?

Ha engem kérdezel: ingatlan. Az ingatlan kis kockázatú és kiszámítható hosszú távú befektetés.

Hogyan tudnék mellékjövedelmet szerezni?

Manapság bármivel is lehet pénzt keresni, de szerintem fontos, hogy olyasmibe kezdj bele, amit szeretsz csinálni, másképp nagyon nehéz lesz fenntartani a motivációdat hosszú távon.

Hogyan kerülhetem el az impulzusvásárlásokat?

Állíts fel szabályokat magadnak, mint például „24 órás szabály”, amely szerint egy napot vársz, mielőtt megvásárolsz valamit.

Mit tegyek, ha rosszul gazdálkodom a pénzemmel?

Készíts költségvetést és kövesd nyomon a kiadásaidat. Figyeld meg a felesleges költéseidet és iktasd ki azokat. Automatizáld a spórolást és légy tudatos minden vásárlásnál. Bővebb felvilágosításért olvasd el a négyrészes sorozatomat a pénzről itt: Miért nem elég soha a pénz?

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version