Site icon C.S. Lazzar

Miért nem elég soha a pénz? A cél: anyagi függetlenség (negyedik rész)

Az első részben felcsigáztam az érdeklődést, hogy miért nem elég soha a pénz. A második részben azt tanácsoltam, hogy készíts költségvetést. A harmadik részben elmagyaráztam, mit jelent és hogyan legyen “te pénzed”. Most pedig arról fogok beszélni, hogy mindezt milyen célból tedd: hogy elérd az anyagi függetlenséget.

Van, aki a pénzügyi oktatást már rögtön az elején ezzel kezdi. Szerintem ez hiba, mert az emberek zöme el sem tudja képzelni, mit jelent a pénzügyi függetlenség. Ennek közvetlen következménye, hogy nem is vágyik rá.

Az anyagi/pénzügyi függetlenség 

Az ember dolgozik és ezért fizetést kap. Ez gondolom mindenki számára érthető és egyértelmű. A pénzügyileg független ember viszont nem dolgozik, mégis fizetést kap. Erre viszont már legtöbb ember úgy tekint, hogy sci-fi, “ilyen nincs”. Pedig pontosan ez a cél és igenis megvalósítható. A folyamat a következő:

  1. Készíts költségvetést, tudd meg, hogy pontosan mennyi pénzre van szükséged egy hónapban.
  2. Kezdd el gyűjteni a te pénzed.
  3. Keress passzív jövedelemforrásokat.
  4. Képezd magad.
  5. Tedd oda dolgozni a te pénzed, hogy még több pénzt termeljen neked (fektess passzív jövedelemforrásokba).
  6. Amit a te pénzed termel, azt is tedd a te pénzedhez.
  7. Ismételd a 3-6 vagy 5-6 lépéseket, amíg a passzív bevételed eléri amit a költségvetésed kér.
  8. Dőlj hátra és lazíts, tedd azt, amihez kedved van. 🙂

Ismét tisztázatlan fogalmakkal találkoztunk.

Passzív jövedelemforrások: legkönnyebben példákkal tudom elmagyarázni.

  • Ha van egy lakásod és kiadod bérbe.
  • Egy Youtube csatorna, ahová videókat töltesz fel (ez millióféle lehet, szórakoztatótól az oktatóig), majd a videókban elhelyezett reklámokból lesz jövedelmed.
  • Ha szeretsz fotózni, a fotóidat feltöltheted olyan weboldalakra, ahonnan mások meg tudják vásárolni azokat.
  • Ugyanezt megteheted videókkal vagy hangfelvételekkel is.
  • Írj egy blogot egy témában, ami téged érdekel, majd a weboldalon elhelyezett reklámokból lehet bevételed.
  • Készíts videóblogot és a fenti módszerrel értékesítheted.
  • Csatlakozz partnerprogramokhoz (affiliate marketing). Rengeteg olyan cég van, amelyik komoly jutalékokat ad, ha vásárlókat “terelsz” hozzájuk.
  • Írj könyveket, a szerzői jogból pedig vígan eléldegélsz.
  • Vásárolj részvényeket.
  • Készíts mobil applikációt. Ebből utána sokféleképpen lehet pénzt szerezni: kérhetsz érte egyszeri vagy havi díjat, eladhatod magát az appot egy nagyobb cégnek, vagy elhelyezhetsz benne reklámokat.

A listát még sokáig folytathatnám, a lényeg, hogy megértsd, mit jelent a passszív jövedelem: nem kell dolgozz érte, mégis jön a pénz. Természetesen ne nézz rá úgy, hogy egyáltalán nem kell érte dolgozni, de az előre belefektetett munkád sokszorosan megtérül. Össze sem hasonlítható a heti 5 napos, napi 8 órás munkahelyeddel, ahol órabérrel vagy fix fizetéssel vagy “jutalmazva”.

Rendkívül fontos! Bármilyen passzív jövedelemszerzésben gondolkodsz, előbb tanulnod kell! Bármit is választasz ki, valószínűleg sokan mások előtted már tették és teszik ugyanezt. Nem állhatsz be a sorba, ha amatőr vagy. Egyrészt nagyot fogsz csalódni, másrészt nagyon könnyen elveszítheted a megtakarított pénzed. Mindenekelőtt tehát:

Fektess magadba! 

Mielőtt bármibe belekezdenél, vésd az eszedbe: mindent meg kell tanulj róla, hogy ne kövess el hibát. Bármilyen befektetés (a passzív jövedelemforrások) kapcsán a legfontosabb tudnivaló: a kockázat egyenesen arányos a tudásoddal. Minél többet tudsz a befektetésedről, annál kisebb a kockázat.

Ilyenkor vannak úgy nagyon sokan: “Áááá, hát tanulnom kell, dolgoznom kell érte? Ez így már nem érdekel.” Te viszont tudod, hogy mi a célod, s azt is tudod, hogy ha megdolgozol érte most, később szabad leszel. Nem kell többé nap mint nap bemenj a melóba, amit nagy valószínűséggel nem is szeretsz, nem kell robotolj, szabadon teheted azt, amit szeretnél, amikor szeretnéd. Mint egy nyugdíjas. Sokan ezért is nevezik a pénzügyi függetlenséget korai nyugdíjazásnak.

Exit mobile version