C.S. Lazzar

Mi a boldogság kulcsa?

Mit jelent a boldogság? Ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget ez a kérdés… Van rá egyáltalán konkrét válasz?

Hallgasd meg (4:08 perc)
Olvasd el (4 perc)

Azt hiszem, a kérdést nem jól tettem fel. Az embereket nem az érdekli, hogy mi a boldogság, hanem az, hogyan lehetnének boldogok. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Google keresői javaslatok (az első találatot figyelmen kívül hagyjuk… hogy legyek lázas?):

Tegnap megkértem az olvasóimat, írják le, hogy nekik mit jelent a boldogság. Az alábbi válaszokat kaptam:

Amikor azt érzed, bármire képes vagy.

Ha kihúzom úgy a napot, hogy a főnök nem … le valamiért. 😀

Boldogság? Amikor hálás vagy. Hálás vagy mindenért. A reggelért, a madarak énekéért, a lágy szellőért, a fákért, a barátokért, a szeretetért. Mindenért. Még a rossz napokért is, mert azok formálnak téged. A boldogság benned van, csak meg kell találni a hozzá vezető utat.

🙂

Apró örömök összesége.

Ha szabadon dönthetek, és senkinek sem kell megfelelni, egyensúlyban vagyok önmagammal. A boldogság legfőbb jellemzője tehát a belső béke. Ez megmagyarázza azt a paradoxont, hogy míg vannak emberek, akik minden anyagi jólét ellenére elégedetlenek, addig mások a legnehezebb körülmények között is boldogok maradnak.

Fontos, hogy minden apró dolognak örvendeni tudjunk, és mások boldogságának is igazi részesei lehessünk. 😀

Szeretni és szeretve lenni – ez a boldogság 🙂

Nekem az a boldogság, ha szeretnek.

Számomra az jelenti a boldogságot, ha a családommal együtt lehetek.

Sokat gondolkodtam az elmúlt években a boldogságon, annak fontosságáról, a kiváltó okairól és a hiányának a következményeiről. A fenti hozzászólások is azt bizonyítják, amire az idők során én is ráébredtem: a boldogság minden embernek mást jelent. Ahhoz, hogy megtudjam, számomra mit jelent a boldogság, előbb megállapítottam, hogy mit nem.

A boldogság nem egyenlő azzal, hogy boldog vagyok

A „boldog vagyok” egy állapot, nem több egy pillanatnyi és múlandó érzésnél. A boldogság ennél sokkal mélyebb. Egy igazán boldog ember is sír, lehet bánatos, haragos vagy csalódott. A boldogsága nem függ a pillanatnyi érzéseitől.

A szabadság nem boldogság

Szabad vagyok és bármit megtehetek, de nem ettől vagyok boldog. Nekem ennél több kell.

A boldogságnak nem feltétele a siker és gazdagság

Nem minden sikeres ember boldog és nagyon sok gazdag ember boldogtalan. A mondás is úgy van: a pénz nem boldogít. Felmérések is vannak arról, hogy szerényebb körülmények között élő emberek között sokkal több a boldog, mint a gazdagok körében. Ne értsd félre, nem azért boldogtalanok a gazdagok, mert sok a pénzük, hanem mert nem találták meg azt, ami boldoggá teszi őket. Tény és való, hogy a gazdagság legfeljebb múlandó örömöket tud okozni, de attól, hogy valaki gazdag, még biztosan nem lesz boldog is.

A boldogság nem egy végállomás, ahová meg lehet érkezni 

Az emberek gyakran azt gondolják, hogy ha egyszer valahogy elérik azt, hogy boldogok legyenek, akkor fel lehet szusszani, mert “megérkeztek”. Ha azon szerencsés emberek közé tartozol, akik megtalálták a boldogságukat, azt is tudod, hogy minden nap tenni kell érte, hogy ez meg is maradjon.

A tudományos magyarázat sem kielégítő

Tudósok szerint a boldogság abból a két dologból tevődik össze, hogy mennyire vagy elégedett önmagaddal, illetve mennyire érzed jól magad nap mint nap. Tehát ha elégedett vagy önmagaddal és minden nap teszel érte, hogy jól érezd magad, boldog leszel?

Szerintem…

Én úgy gondolom, hogy a boldogság forrása mindezeknél sokkal mélyebb és általánosabb. Szerintem az igazi boldogságot az jelenti, ha az ember megtalálja az élete értelmét, majd tud annak élni. Tehát fontosak a fentiek is, a szabadság, az anyagi függetlenség, a kiegyensúlyozott önkép és a mindennapos ápolás, ellenben mindezek mit sem érnek, ha az egésznek nem ad értelmet valami sokkal mélyebb indíték.

Én boldog vagyok! 🙂

Ha egyetértesz velem, tedd fel te is magadnak a kérdést: tudod, hogy mi az életed értelme? Bízom benne, hogy olvasóim többsége tudja, vagy jó úton halad affelé, hogy megtalálja. Az élet rövid, csak néhány pillanat és már vége. Kár lenne elvesztegetni, érdemes MEGÉLNI.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version