Site icon C.S. Lazzar

Az egészség nem magától értetődő!

Az egészség nem magától értetődő

Az egészség nem magától értetődő

Az egészségünk adott, de nem garantált. Bármilyen gyönyörű kifogást is találunk helytelen döntéseink igazolására, fele-fele esélyünk van: vagy bejön, vagy nem. Akkor meg miért kockáztatunk?

Hallgasd meg (3:54 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Nap mint nap millióegy rossz döntést hozunk és ezek mind egy szálig veszélyeztetik az egészségünket. Tudomást sem veszünk róluk, pedig nagyon jól tudjuk, hogy saját magunknak ártunk velük. Vegyük a legnyilvánvalóbbat:

Nagyapám is cigizett egész életében s mégis kilencven évet élt.

Először is: te nem vagy a nagyapád. Másodszor: sok évtized választ el benneteket, a kor, amiben élsz, sokkal inkább kiteszi a szervezeted a megbetegedéseknek. Amikor nagyapád élt, az étel sokkal táplálóbb volt, vitaminokkal és ásványi anyagokkal telített, természetes forrásokból. Kevesebb volt a szennyeződés – gondolok itt a láthatatlan veszélyforrásokra is, mint például a mobiltelefonok. Nem léteznek eléggé hosszú ideje, hogy kézzelfogható információnk legyen arról, milyen hatással vannak az emberi szervezetre.

Nagyapád nem ült nyolc órát egy helyben egy képernyő előtt. Egyrészt aktív volt egész nap (az ember teste nem az egy helyben ülésre volt tervezve), másrészt a szabadban volt, friss levegőn (ami ma már nem annyira friss, mint régen). Egy szó mint száz, erre hivatkozni, enyhén szólva badarság.

UI: nagyapád egy kivételesen szerencsés fickó volt.

Napi egy tábla csoki nem, hogy árt, jót tesz az egészségnek!

Ki kell ábrándítsalak. A csokiról kimutatták, hogy több káros hatása van, mint amennyi jó lenne. Nem csoda, hiszen egy olyan piacon, ahol az éves bevétel meghaladja a száz milliárd dollárt, elég komoly harc folyik azért, hogy az embereket félreinformálják. Nincs éppenséggel annyira nehéz dolguk, hiszen tudjuk, hogy az ember hajlamos azt elhinni, ami neki szimpatikusabb. De ha ez az egyetlen káros szokásod, áldásom rád. Elvégre ennyi kijár a sok edzés és a megfontolt, egészséges táplálkozás mellett!

Józsi rendszeresen edzett, egészséges életet élt s mégis harminc évesen infarktust kapott.

Ha tényleg ezzel akarod igazolni a helytelen döntéseidet, te a reménytelen kategóriába tartozol. Annyi szinten zavaros a fenti állítás, hogy azt sem tudom, hol kezdjem. Maradjunk annyiban, hogy nem vagy Józsi.

Az egészség nem garantált. Vigyázni kell rá folyamatosan, ápolni kell és akkor meghálálja magát. Mit javasolt tenni? Az alapszabályokat mindenki ismeri:

  1. Helyes táplálkozás. Ez egyrészt magába foglal mindent, amit megeszel és megiszol, másrészt az is számít, hogy mikor teszed ezt.
  2. Rendszeres testmozgás. Már napi húsz perc szívdobogtató edzés felmérhetetlenül pozitív hatással van a testre. Főleg, ha friss levegőn teszed.
  3. A test megbetegedésének több, mint 70%-ánál lelki probléma van a háttérben, általában stressz. Óvakodj a stressztől (tudom, könnyű mondani).

Amit én még hozzátennék: járj nyitott szemmel és ne higgy el mindent. Attól, hogy valami tömegesen elfogadott, nem biztos, hogy helyes. Lásd: rabszolgatartás, nemi megkülönböztetés, vagy hogy a Nap kering a Föld körül.

Végezetül annyit, hogy kérdezd meg magadtól: mi ér többet, az egészséged, vagy a pénz? És melyiket áldozod fel a másikért?

Sikert és boldogságot (és egészséget!):

Exit mobile version