Site icon C.S. Lazzar

Tudományosan bizonyított tény: a legegészségesebb emberi érzelem a hála

Tudományosan bizonyított tény: a legegészségesebb emberi érzelem a hála

Forrás: unsplash.com, Helena Lopes @wildlittlethingsphoto

Hogy vagy? Kösz, jól. Szinte már reflexből válaszoljuk ezt. De az igazság az, hogy nem mindig vagyunk jól. Sőt, többet vagyunk „nem jól”, bizonyítják a legújabb kutatások. Te hogy vagy?

Hallgasd meg (5:17 perc)
YouTube video player
Olvasd el (5 perc)

Öröm, szomorúság, bizalom, undor, félelem, harag, meglepetés és várakozás – ez a nyolcas lista az alap, legalábbis Robert Plutchik pszichológus szerint, akiről úgy írnak a szakemberek, hogy „felállította a 20. század egyik legjelentősebb elméletét, mely szerint a fenti nyolc az alap, ezekkel kombinálódnak a másodlagos érzelmek és így alakul ki a többi érzelem, szám szerint összesen huszonhét.”

„Mindazonáltal, hogy nem kaphatunk meg mindent, amit szeretnénk, örülnünk kellene, hogy nem kapunk meg mindent, amit megérdemlünk.” – ismeretlen

Huszonhét féle érzelem között csapongunk nap mint nap. Végül is nem annyira sok… De ha ehhez hozzáadjuk a környezetünkben élő emberekét is, mert valljuk be, gyakran más emberek érzelmi viharaiban is állni kell a sarat, akkor ez a huszonhét akár száz fölé is ugorhat.

Mert amikor a főnök haragra gerjed, nagy valószínűség szerint rajtunk vezeti le a bosszúságát. Ugyanakkor meglehet, hogy a párunk hoz haza egy adagot a munkahelyi stresszből, aminek szintén mi isszuk a levét, vagy legalábbis töltenek nekünk is belőle.

Azon lepődtem meg a legjobban, amikor a Plutchik-féle elméletet olvastam, hogy a nyolcas alapban nincs benne a hála. Arról ugyanis – igaz, máshol – olvastam, hogy elképesztően sok – tudományosan bizonyított – jótékony hatása van a hálának. Az igazán érdekes dolog pedig az, hogy ezeket tudatosan is beépíthetjük a mindennapjainkba, gyakorolhatjuk rendszeresen, és az életünk jobbra fordul.

Nemrég olvastam egy cikket, ahol 31 jótékony hatását sorolták fel a hálának. A teljes cikk itt olvasható.

Milyen hatással lehet ránk a hála? Csak felsorolásként említem a kedvenceimet:

  • boldogabbak leszünk
  • egészségesebbek leszünk
  • fellendíti a karrierünket
  • formálja a személyiségünket
  • optimistábbak leszünk
  • megerősíti az önbizalmat
  • elősegíti a jó alvást

„A hála az egyik legegyszerűbb és egyben legnagyszerűbb módja annak a jónak, amit egy ember tehet egy másikért.”

Hogyan gyakorolhatjuk nap mint nap a hálát?

Itt én is elakadtam, ezért a Forbes magazinhoz, pontosabban Janet Miller írásához fordultam. Íme nyolc tipp, hogyan vezesd be a mindennapjaidba a hála gyakorlását:

1. Ne légy szőrszálhasogató: légy hálás mindenért. Mindig lehet találni valamit, amiért hálás lehetsz, nem kell a hálát csak a nagy dolgokra tartogatni.

2. Találd meg a hálát a kihívásaidban. A hála nem csak azt jelenti, hogy a pozitív tapasztalatokért köszönetet mondasz, ugyanúgy a nehéz helyzetek negatív tapasztalatai is segíthetnek, hogy megtaláld, miért is lehetnél hálás.

3. Gyakorold az éberséget (mindfulness). Ülj le csendben naponta és gondolj öt-tíz olyan dologra, amiért hálás vagy. A trükk az, hogy el kell képzelned mentálisan, teljes mértékben átérezve a hálát.

4. Vezess hálanaplót. Az éberség-gyakorlat után írd le a tapasztalataidat, és olvasd vissza őket hetente.

5. Önkénteskedj. Sok ember számára az lehet igazán nagy hatással, ha segít más embereken, ezáltal jobban tudják értékelni mindazt, amit egyébként biztosra vesznek az életben.

6. Mutasd ki a hálát. Néha nem elég érezni a hálát, ki is kell fejezni azt. Jane leír egy kutatást, amely szerint ha valaki iránt hálát érzünk, és azt írásban kifejezzük, a boldogságérzetünk 2%-ról 4%-ra emelkedik. Ugyanakkor, ha írás helyett szóban, például egy telefonhívás során fejezzük ki ugyanezt, a boldogságérzet 19%-al ugrik meg.

7. Tölts időt a szeretteiddel. A cikk a család és barátok társaságát ajánlja és azt javasolja, hogy próbálj meg figyelni, meghallgatni, mintsem arra várni, hogy te magad szólalhass meg. Vagy kezdd a beszélgetés mindig egy bókkal, például: tetszik a cipőd vagy a frizurád.

8. Javítsd a boldogságodat az életed más területein is. Hálásnak lenni boldoggá tesz, ugyanakkor ez fordítva is érvényes. Ha fel akarod magad vidítani, edzél egyet vagy üsd el az időt egy hobbiddal. Ha már beindul az endorfin termelődése, azaz kezded feldobva érezni magad, könnyebben ki tudod fejezni a hálát, egy-kettőre fel tudod sorolni, miért is vagy hálás.

Legyünk hálásak az életért, amit kaptunk, legyünk hálásak az emberekért, akik a környezetünkben vannak, sőt, miért is ne, legyünk hálásak az egész emberiségért, hiszen az, ahogyan mi ma élhetünk, az embereknek köszönhető.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version