Site icon C.S. Lazzar

Öt tipp arra, hogyan kezeld a stresszt és hogyan kerüld el a kiégést

Öt tipp arra, hogyan kezeld a stresszt és hogyan kerüld el a kiégést

Öt tipp arra, hogyan kezeld a stresszt és hogyan kerüld el a kiégést

A stressz és a kiégés nem egy és ugyanaz – állítja Kandi Wiens és Annie MacKee, a Harvard Business Reviewban megjelent írásban. Kutatásaik során arra a következtetésre jutottak, hogy az érzelmi intelligencia segítségével kordában tartható a stressz, ami a kiégéshez vezethetne.

Hallgasd meg (2:47 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Az emberek számtalan dolgot tesznek a stressz levezetésére, amelyek közül nagyon sok többet árt, mint használ: túl sokat esznek, alkoholhoz vagy drogokhoz nyúlnak, vagy még keményebben dolgoznak, ahelyett, hogy lazítanának egy kicsit. Az orvosigazgatókat vizsgáló tanulmányukból kiderült, hogy a következő öt dolog segíthet:

Ne légy a stressz forrása. Túl sokan saját magunknak okozzuk a stresszt, csupán azáltal, hogy rágondolunk, vagy előrejelezzük a stresszes helyzeteket. Ugyanakkor azzal is feszültséget keltünk, hogy túl szigorúak vagyunk önmagunkkal. 

Ismerd fel a korlátaidat. Ha tudod, hogy mik az erősségeid és mik a gyengéid, pontosan fogod tudni, hogy mikor kell segítséget kérned. 

Vegyél mély lélegzeteket, amikor érzed, hogy nő benned a feszültség és sebesen nő a szorongás. A mindfulness gyakorlatok segítenek lelassítani a szívverést, ezáltal csökkentik a feszültséget.

Értékeld újra a helyzetről alkotott képedet. Úgy nézel egy szituációra, mint egy veszélyforrás, valamire, ami értékes számodra? Vagy úgy látod, mint egy probléma, amit meg kellene oldani? A kettő közötti különbség csupán nézőpont kérdése. 

Csökkentsd a konfliktusokat azáltal, hogy a másik ember helyébe teszed magad. A konfliktusok által okozott stressz nagyon gyorsan kiégéshez vezethet, ezért jó ezeket mielőbb kezelni. Légy kíváncsi, kérdezz és figyelj. Összpontosíts a másik személyre és arra, amit mond. Ezáltal egyrészt jobban megérted őt, másrészt elnyered a bizalmát és nagyobb befolyással lehetsz majd rá. 

Az érzelmi intelligencia fejlesztésével és használatával véget vethetsz a kiégés veszélyének. De ne feledd: az érzelmi intelligencia fejlesztése időt és energiát igényel. Légy türelmes önmagaddal, ugyanakkor légy kedves és megbocsátó – írják a cikk szerzői, akik azzal fejezik be mondanivalójukat, hogy:

Bizonyára nem szeretnéd, hogy az érzelmi intelligencia fejlesztése legyen a következő stresszkiváltó ok számodra.”

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version