Site icon C.S. Lazzar

Figyelj oda az egészségedre!

Figyelj oda az egészségedre!

Ha elmúltál negyven éves, és nem dohányzol, 70-80 százalékos eséllyel a következő négy betegség valamelyike fog elvinni: szívbetegség, agyérbetegség, rák vagy valamilyen neurodegeneratív betegség.” – Dr. Peter Attia

Dr. Peter Attia nem kitalálta, hanem megvizsgálta, majd idézte a statisztikát. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy két stratégia van a hosszú életre. Az egyik az, hogy defenzív módon próbálod halogatni a lehető leghosszabb ideig a négy leggyakrabban halált okozó betegség megjelenését. A másik, hogy offenzíven állsz az élethez, és megpróbálod tudatosan jobbá tenni azt.

Ha valaki engem kérdez, én a B. változatot választom, bár nem vagyok túl még a negyvenen (de gyors léptekben közeledek felé, hiszen most múltam 39): sportolok minden nap, odafigyelek arra, hogy mit eszek, étrend-kiegészítőkkel pótolom a hiányokat, kerülöm a stresszt (ő kevésbé kerül engem), rendszeresen kivizsgáltatom magam, hogy ha valahol gond van, időben tudjak lépni. Tudom, hogy ez a legkevesebb, és ezt sem csinálom tökéletesen.

Azonban azt is tudom, hogy jó úton haladok, hiszen sokkal többet voltam beteg (influenzás, mandula-gyulladásos, térd-porckopásos) a húszas éveimben és a harmincasok elején, mint az utóbbi öt évben együttvéve. Téged is arra biztatlak: figyelj oda az egészségedre, mert bár sokat kibír az emberi szervezet, van egy határ, amit ha túllépsz, nagyon nehéz onnan visszajönni.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version