Site icon C.S. Lazzar

Melyikre van szükségem inkább: több alvásra vagy több edzésre?

Melyikre van szükségem inkább: több alvásra vagy több edzésre?

Melyikre van szükségem inkább: több alvásra vagy több edzésre?

Voltál már úgy, hogy edzettél volna, de nem volt hozzá energiád? Tudom. Sokszor. Én is voltam így. És kipróbáltam mindkét változatot: edzettem és jól éreztem magam utána. Pihentem és szintén jól éreztem magam utána. Melyik akkor a jobb választás? Lássuk, mit mond a tudomány.

Hallgasd meg (4:02 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Kiderült, hogy nemcsak én küszködök ezzel a kérdéssel, hanem emberek milliói világszerte. Melania Juntti, a fatherly.com magazin számára írt cikkéből megtudtam az igazságot arról, hogy melyik a tökéletes egyensúly az alvás és az edzés között, legalábbis tudományos szempontból. 

Engem konkrétan az érdekelt, hogy ha mindkét változat ugyanúgy feltölt energiával, melyik a jobb a szervezetem, egészségem számára? Melania szerint a válasz nem egyszerű – már ezen a ponton úgy voltam, talán jobb, ha máshol dokumentálódok (nem szeretem a bonyolult dolgokat). Aztán mégis tovább olvastam. 

Első kérdés: mennyi alvásra van szükségem?

A cikk egy orvosi egyetem professzorát idézi, aki szerint minden ember szervezetének szüksége van hét óra alvásra ahhoz, hogy az agyunk által irányított anyagcsere funkciók megfelelőképpen működjenek (közvetlenül befolyásolja például a testsúlyunkat). Ha ennél kevesebbet alszunk, annak rövid és hosszú távú egészségügyi következményei lesznek, megnő a szívbetegségek kockázata, memóriazavarhoz illetve cukorbetegséghez vezethet. 

A következetes testedzéseknek hasonló pozitív hatásai vannak, ugyanakkor a sport mellőzése hasonlóképpen komoly kockázatokkal jár. Az idézett professzor szerint „kétirányú kapcsolat van az alvás minősége illetve a testmozgás között”. Az edzések feljavíthatják a mély alvás minőségét illetve egy jó alvás fokozza a másnapi edzés színvonalát. Emiatt vonakodik minden tanácsadó attól, hogy bármilyeket a másik elé helyezze, legtöbben azt mondják: mindkettő ugyanolyan fontos. 

Ha mégis választani kell, akkor legtöbben az alvásra teszik a voksukat. Ha kihagysz egyetlen alvást, annak már másnap érezhető, komoly következményei lesznek. Ha kihagysz több napi alvást, hosszú távú károsodást szenved a szervezeted. Ugyanez nem mondható el a testedzésről. Kihagyhatsz akár egy hetet, egy hónapot, sőt még egy évet is, és semmi különösebb rövid távú következménye nem lesz. Legfeljebb felszedsz néhány plusz kilót, de ez sem törvényszerű. Viszont hosszú távon nézve, a sport mellőzésének szintén nagyon sok, akár életveszélyt előidéző hatása lehet. 

Tehát ugyanott vagyunk: nem tudunk választani. De várjunk, még nincs vége!

A válasz valójában nagyon egyszerű: helyzete válogatja. Amikor edzeni készülsz, és azt érzed, fáradt vagy, gondolj vissza az utolsó éjszakára. Mennyit aludtál? Hogy aludtál? Reggel kipihenten ébredtél? Ha a válasz igen, akkor egyértelműen edzened kell. Ebben az esetben fél óra edzés több pozitív hatással jár, mint fél óra alvás. Ha a válasz nem, nem aludtál eleget, szükséged lehet egy „power-nap”-nek [ejtsd: páuer-nep] nevezett (rápihenés, gyors szieszta, szundi), rövid (!) alvásra. A tökéletes power-nap kora délután, körülbelül 1 óra magasságában ideális, és nem tart tovább húsz percnél. 

Záró tipp: nincs mindig időnk egy alapos edzésre, de akkor se feledkezzünk meg a mozgás fontosságáról. Lenyírni a füvet vagy ellapátolni a havat, porszívózni vagy épp táncolni a kisbabával a konyhában főzés közben, mind-mind olyan mozgás, ami bár nem helyettesít egy alapos edzést, de hozzájárul egy jó, pihentető alváshoz, így másnap sokkal energikusabbak leszünk, s talán belefér egy alaposabb edzés is. Minden összefügg és minden apró dolog számít.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version