Site icon C.S. Lazzar

Ismersz ma olyan embert, akinek egyetlen pár cipője van?

Ismersz ma olyan embert, akinek egyetlen pár cipője van?

Egy olyan világban, mely folyamatosan azon dolgozik, hogy más akarj lenni, mint aki vagy, önmagad maradni az egyik legnagyobb eredmény.” – Ralph Waldo Emerson

Mindjárt kétszáz éves gondolat, és ha valamikor igaz volt, akkor az most van. A világ mindig olyan, amilyennek egy maroknyi ember elképzelte. Ezért járunk iskolába, ezért dolgozunk 8-tól 5-ig, ezért kötünk házasságot és ezért veszünk házat. Az emberi szokások és a társadalmi elvárások nem evolúciós folyamatok révén alakulnak ki, a zömét a világunkat irányító emberek találják ki, és nagyon ravasz módon eladják nekünk úgy, hogy mi azt gondoljuk, mi akartuk úgy.

Alig pár száz évvel ezelőtt egy átlagembernek egy pár cipője és legfeljebb két nadrágja volt. Ismersz ma olyan embert, akinek egyetlen pár cipője van? Nem, biztosan nem. Mert egy fogyasztói társadalmat neveltek belőlünk. Az égvilágon mindent megveszünk, mert azt gondoljuk, hogy kell nekünk, sőt hogy szükségünk van rá. Pedig nincs.

Tehát ha azt gondolod, hogy önmagad vagy, nézz még egyszer oda rendesen. Nézz be a gardróbodba. Azt gondolod, hogy ez te vagy, hogy ezt te akarod? Ha egy dzsungelben nevelkedtél volna, mint a kis Maugli, hány pár cipőre lenne szükséged? Lásd be, hogy a társadalom nevelt azzá, aki vagy. Önmagad vagy? Te akarsz ilyen lenni?

Kételkedj! Vonj kétségbe mindent, újra meg újra, mert semmi sem az, aminek elsőre látszik.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version