Site icon C.S. Lazzar

Valódi vezetői értékek – VII. rész: pozitív hozzáállás

Valódi vezetői értékek – VII. rész: pozitív hozzáállás

Valódi vezetői értékek – VII. rész: pozitív hozzáállás

Inspirálni, másokat rábírni, hogy önként kövessenek tűzön-vízen át, gyakorlatilag lehetetlen pozitív mentalitás nélkül. Ha a vezető természetéből adódóan nem is pozitív beállítottságú, szükségből annak kell lennie.

Hallgasd meg (3:52 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

A vezetői értékek azok, amelyek meghatározzák, hogy milyen irányba halad egy csapat, egy vállalkozás vagy egy szervezet. A vezetői értékeket a vezető szokásai határozzák meg, azaz minden, amit nap mint nap következetesen tesz. Tehát a szokásokat a cselekedetek alakítják, és tudjuk, minden cselekedet egy gondolattal kezdődik. Ezért annyira fontos, hogy milyen gondolatai vannak egy vezetőnek. A vezető akár pesszimista, akár optimista, utóvégül az ő gondolatai azokon is megmutatkoznak, akiket vezet, és ennek közvetlen ráhatása van a vállalkozásra, szervezetre és annak eredményeire is.

A pozitív gondolkodás tanulható

A pozitív gondolkodáshoz elengedhetetlen, hogy a vezetőnek legyen egy víziója. Mit szeretne elérni? Milyen változást fog ez hozni más emberek életébe? Ezen a ponton a hogyan teljesen lényegtelen, a kérdés az, hogy mit és miért

Ha megvan a vízió, a következő lépés az, hogy ezt a célt kristálytisztán kommunikálja azok felé, akiket vezet. Nagyon fontos, hogy ne legyen robot, aki csak átadja az információt. Át kell adnia az izgatottságot és lelkesedést, amit ő érez, hiszen egy dolog tudni és egy másik dolog érezni. Az emberek átveszik az érzelmeket is, így amikor értik a víziót, és tudnak azonosulni a cél miértjével, ráadásul érzik a lelkesedést, kialakul a csapat. A csapat nem más, mint az emberek csoportja, akik egy irányba tartanak, és összedolgoznak.

Összejönni: jó kezdés. Együtt maradni: haladás. Együtt is dolgozni: siker.” – Henry Ford

Gyakorlat teszi a mestert

A pozitív gondolkodást nap mint nap gyakorolnia kell a vezetőnek. Ha havonta egyszer egy napra elmész az edzőterembe és tizenkét órán keresztül edzel, egy év után milyen változást fogsz látni magadon? Semmilyent. De ha minden hétköznap edzel fél órát? Egy év után garantáltan fittebb leszel! Ugyanannyi idő, az eredmény mégis lényegesen más. A pozitív szemléletmódot nap mint nap gyakorolni kell!

A pozitív gondolkodás nem egyenlő a vakmerőséggel

Vezetőként azt gondolhatjuk, hogy a mi feladatunk mindig a legrosszabbra gondolni, hogy ezektől megvédhessük magunkat. Ez igaz, felelősséggel tartozik a vezető, és számolnia kell a negatívumokkal is. De hiba csak ezekre fókuszálni. Én azt szoktam mindig mondani: készülj a legrosszabbra, és számíts a legjobbra. Úgy tudunk pozitívan hozzáállni mindenhez, ha ismerjük a kockázatokat, a veszélyeket, felkészülünk rájuk, így sokkal tisztábban láthatjuk a dolgok jó oldalát. 

A pozitív gondolkodás elsajátítására számtalan gyakorlat létezik, én ezekből egyet javasolnék: mindig próbáld a dolgok jó oldalát nézni. Ahogy a régi közmondás tanítja: „minden rosszban van valami jó”. Fókuszálj a jóra, bármennyire is kicsi, bármennyire is eltörpül a rossz mellett. 

A valódi vezető tehát egy karakán, tisztelettudó, alázatos, felelősségvállaló, példamutató, empatikus és optimista ember. Folytatás következik…

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version