Site icon C.S. Lazzar

Hogyan tanulj meg bármit, gyorsabban

Hogyan tanulj meg bármit, gyorsabban

Hogyan tanulj meg bármit, gyorsabban

Holtodig tanulsz. Most például azt, hogyan tanulj gyorsabban.

Hallgasd meg (3:12 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Legyen szó egy idegen nyelvről vagy egy új képesség elsajátításáról, a felgyorsult világunkban hatalmas előnyt jelenthet, ha gyorsabban tudsz valamit megtanulni. Annak függvényében, hogy mit szeretnél megtanulni, vannak különböző sajátos technikák. Íme az az alapvető 6, amelyet bármikor alkalmazhatsz:

1. Taníts meg mást

Egészen pontosan nem kell mást megtanítanod, de a tanulás alatt mindvégig úgy tanulj, mintha valakinek meg akarnád ugyanazt tanítani. Ez a technika elsősorban nem abban segít, hogy gyorsabban felfogj dolgokat, hanem a memóriába rögzítést segíti elő. Ha valamit könnyebben megjegyzel, kevesebb ismétlésre van szükség, tehát gyorsabban tanulsz.

2. Tanulj 30-50 perces blokkokban

Tudósok kimutatták, hogy a fél óránál rövidebb tanulási szakasz túl rövid, arra, hogy bármit is hosszú távon el tudjon az agy raktározni, az 50 percnél hosszabb tanulási szakasz viszont ugyanilyen (ha nem rosszabb) hatással van – túl sok egyszerre az agynak. Tíz perc szünet után azonban újra belelendülhetsz.

3. Jegyzetelj – kézzel!

Gépelni kényelmesebb, könnyebb javítani, és ha tíz ujjal írsz, talán még gyorsabb is. Ha azonban tanulni szeretnél, sokkal előnyösebb a kézírás. Ez különösen akkor igaz, ha olyasmit tanulsz, amit egy ember, szóban oktat. 

4. Nyújtsd ki a tanulási szakaszokat

Ez most teljesen ellentétesen hangzik, mint amilyen hatással van a tanulásra. A technika arról szól, hogy amit ma délelőtt megtanultál, azt ne ismételd át délután, inkább csak holnap vagy két nappal később. Az adatok rögzüléséhez alapvető fontosságú az ismétlés, azonban ha nem hagysz elég időt az ismétlések között, az agy másként tárolja az adatokat és kevesebb marad meg belőle hosszú távon.

5. Szundizz

Iktass be minden tanulási szakaszba szundikat. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy az alvás során jobban rögzülnek az adatok, amelyeket előbb tanultál meg. Talán még emlékszel az iskolából, hogy amit este megtanultál, hosszabb időre rögzült, mint az, amit reggel, esetleg óra előtt próbáltál megtanulni.

6. Változtass

A gyakorlás teszi a mestert. Az sem mindegy viszont, hogy miként gyakorolsz. Ha lehet kissé változtatni a gyakorlás módján, mindenképp tedd meg. Kísérletekkel igazolták, hogy a monoton ismétléssel szemben – ami egyébként unalmas lehet -, az enyhe változtatások jelentősen felgyorsították a tanulási időt.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version