C.S. Lazzar

El vagy havazva? Szabadítsd fel magad!

El vagy havazva? Köszönd meg magadnak

Találkozol az utcán egy ismerősöddel és szívesen szóba állnál vele pár perc erejéig, hiszen rég nem találkoztatok. Ő azonban „el van havazva” és sajnos nem ér rá.

Hallgasd meg (2:56 perc)
Olvasd el (3 perc)

Oké, az egyik lehetőség az, hogy unja a búrádat és csak mondott egy kifogást. De tegyük fel, nincs ez így… Akkor viszont elég nagy a gond! Ha arra nem érünk rá, hogy egy régi ismerőssel nemhogy megigyunk egy kávét, de legalább váltsunk néhány szót vele az utcán, akkor valami nagy baj van az életünkben. Valamit nem csinálunk jól. Rosszul szervezzük meg a dolgainkat, nem jól osszuk be az időnket vagy túl sokat vállalunk. Bármelyik is lenne az előbbiekből, csak magunknak köszönhetjük. 

Voltam ennyire elhavazva, és úgy emlékszem, hogy egy ideig élveztem is. Fontosnak éreztem magam tőle. De mit ér ez az érzés, ha egy-kettőre kiégek? Minden este úgy le voltam merülve, hogy csak úgy bedőltem az ágyba, mint egy zombi. Jóformán nem volt időm kipihenni magam, máris kezdődött elölről minden. Cégvezetőként könnyű ebbe a kelepcébe behúzni magadat. Minden kérdésre te add meg a választ, mindenről akarj tudni és pikk-pakk megvan az eredménye: fontos vagy. És hullafáradt. Mindig. 

Ugyanezt el lehet érni azonban akkor is, ha nem vagy cégvezető. Ezért szeretnélek emlékeztetni: ha el vagy havazva, az elsősorban neked rossz. Te vagy fáradt, te nem tudsz úgy teljesíteni, ahogy szeretnél, te vagy az, akinek óriási stressz van a vállain, mert folyton az az érzésed van, hogy összecsapnak a hullámok a fejed felett. Ki kell lépned ebből, mégpedig úgy, hogy értékelj újra mindent, ami elveszi az idődet. Rajzolj egy 2×2-es négyzetet, és kezdj el rangsorolni:

Időgazdálkodási mátrix

A bal felső sarokba jönnek azok, amelyek egyszerre sürgősek és fontosak. A jobb felső sarokba jönnek azok, amelyek sürgősek, de nem fontosak. A bal alsó sarokba azok, amelyek fontosak, de nem sürgősek. Végül a jobb alsó sarokba, amelyek nem is fontosak, nem is sürgősek. Ha készen vagy, oldd meg azt, ami a bal felső sarokban van: ami egyszerre sürgős és fontos. Ne foglalkozz mással, amíg ezekkel nem vagy készen. 

A fenti ábra ugyanakkor megmutatja, hogy a további feladatokkal mi a dolgod. Van, amit delegálni kell, van, amit meg kell tervezni, és van, amit egyszerűen a kukába kell dobni.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version