Site icon C.S. Lazzar

Az egészség az első!

Az egészség az első!

Az egészség az első!

Sok minden „fontos” az életben, de nagyon kevés olyan dolog van, ami igazán fontos. És ennek jól megfizetjük az árát.

Hallgasd meg (3:13 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Mindenki tudja, milyen az, amikor lázason az ágyat nyomja. Ez a leghűbb bizonyítéka annak, hogy az egészség mindennél fontosabb. Az a jó, ha ezt nem csak észrevesszük, méghozzá akkor, amikor már késő, hanem ha nap mint nap teszünk is érte valamit.

Az egészségmegőrzés szerintem három részből tevődik össze – akár az ember: test, elme és lélek.

A testi egészségünk megőrzése alap, ezt mindenki tudja, és talán ezért még teszünk is egy keveset. De tegyünk többet! Mi kell hozzá? Alapjában véve két dolog: táplálkozz helyesen és sportolj rendszeresen. De ide sorolható még az is, hogy aludj jól és eleget, fogyassz kellő mennyiségű vizet, szabadulj meg a káros szenvedélyektől, mint az alkohol vagy a cigaretta.

Az elme egészségéért már kevesebben teszünk bármit is. Nem tartjuk fontosnak, pedig tudományos tény: az agyunk olyan, mint egy izom, ha karbantartjuk, akár 100 évesen is képes megújulni. Az agytorna tehát igencsak fontos, és minden nap tenni kell érte, hogy idős korunkban is jól szolgáljon. Olvassunk nap mint nap, keresztrejtvényezzünk, beszélgessünk szemtől szemben emberekkel (ez mekkora!), játsszunk társasjátékokat, sőt még a mobil is segíthet ebben (a legjobb applikációk agytornára: Peak, Lumosity).

Végül: tartsd karban a lelked. Olvastam egyszer, hogy kutatók arra jöttek rá, a betegségek több, mint 70%-ának a hátterében lelki problémák állnak. Nos, nem tudom, hogy jól emlékszem-e, azt sem tudom, hogy a kutatás valóban tudományos tényeken alapult-e, de azért elgondolkodtató. Hiszen mennyi búskomor, pesszimista, lehangolt, durcás, dühöngő embert lehet látni mindenhol. Hogy ne is említsem a stresszeseket, mert akkor szinte minden felnőtt embert ide sorolhatnék. Nos, igen, úgy vélem, a lélek karbantartása nem csak arról szól, hogy legyünk vallásosak. Ide tartozik minden érzelem, jó vagy rossz, és azok is, amelyeket elfojtunk magunkban. Talán ezek okozzák a legtöbb kárt. Mit tehetünk ezek ellen? Sok mindent. Bármit. Csak ne hagyjuk figyelmen kívül őket, mert minden más fontosabb…

Ha van valami jó a világban tomboló káoszban, talán ez az: hogy felismerjük, mennyire fontos az egészségünk. Bízom benne, hogy ezután sokkal többet fog tenni érte minden ember.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version