C.S. Lazzar

A megoldás az emberiség összes problémájára

A megoldás az emberiség összes problémájára

El tudod képzelni azt, hogy van egyetlen dolog, amivel a társadalmunk összes problémája egy csapásra megoldódna?

Hallgasd meg (4:16 perc)
Olvasd el (4 perc)

Mindenekelőtt nézzük meg, melyek az emberiség legnagyobb problémái jelenleg, és azért, hogy ne én találgassak, hivatalos forrásból kerestem erre választ:

https://www.gvi.co.uk/blog/6-critical-global-issues-what-are-the-worlds-biggest-problems-and-how-i-can-help/

1. Éhezés

El tudod képzelni azt, hogy egész nap semmit sem eszel? És ezt esetleg napokon át? Ebben az évben (2020. június 8-a van) szinte 4 millió ember halt éhen! Ezzel szemben az emberiség 30%-a túlsúlyos. Ebben az évben közel 570 millió tonna ételt dobtak ki az emberek. (forrás: theworldcounts.com)

Éhség

2. Betegségek

A betegségekben életét vesztő emberek 71%-ánál az ok valamilyen ragályos betegség, és ezek zöme megakadályozható lenne.

3. Oktatás

Hozzávetőlegesen 600 millió gyerek írástudatlan és az alapvető matematikai műveleteket sem ismeri. 

4. Nemi (és minden másfajta) megkülönböztetés

Bár lényeges változások történtek az elmúlt időszakban világszerte, a megkülönböztetés továbbra is komoly gondokat okoz, kezdve ott, hogy a nőkre globálisan a „gyengébbik nem”-ként tekintünk, zárva a sort a fajgyűlölettel.

5. Vízhiány

A bolygónkon elegendő friss és tiszta víz áll rendelkezésre a világ összes élőlénye számára. Mégis sokak számára ez egyáltalán nem hozzáférhető. Jelenleg hozzávetőlegesen 2 milliárd ember fogyaszt szennyezett vizet nap mint nap.

6. Környezet

Egyetlen szót írtam ehhez a ponthoz, de ez valójában egy nagyon összetett kérdés: ide tartozik a környezetszennyezés, az élővilág rombolása, a hulladékprobléma és a globális felmelegedés is.

Nem tudom nem észrevenni, hogy ezek a pontok összefüggnek, és mindaddig, amíg csak a tüneteket kezeljük – bár az is jobb, mint a semmittevés -, a problémák nem fognak megszűnni. És a valódi probléma – véleményem szerint – nem más, mint maga az ember. 

Hol van a gond? 

Miért van az, hogy nem vigyázunk a környezetünkre? Miért kell kizsákmányoljuk a bolygónkat, minden erőforrását kihasználva magunk részére? Miért nem jut minden embernek étel és víz, ha tudjuk azt, hogy elég lenne mindenkinek? Miért kell minden tizedik másodpercben az éhségtől meghalnia egy gyermeknek? 

Az ember a probléma

Mert az ember a probléma. Az ember, aki nem lát túl saját magán. Az ember, aki alapvetően ignoráns, aki képes figyelmen kívül hagyni bármit szemrebbenés nélkül. Az ember, aki tele van elvárásokkal, de ő maga semmit sem tesz másokért. Az ember, akinek az értékrendje a feje tetejére van állva, és észre sem veszi, hogy ezzel az emberiség egészét ítéli halálra. 

Az ember, akinek az a fontos, hogy milyen nyelvet beszél a másik, mi a vallása, milyen a bőrszíne, milyen nemű vagy milyen szexuális beállítottságú, mintsem az, hogy ő is és a másik is ugyanaz: egy élőlény, ugyanolyan jogokkal, mint mindenki más.

Mi a megoldás?

Az ember a probléma, de egyben a megoldás is. Minden problémát akár egy varázsütésre meg tudnánk oldani. Csupán egyetlen dologra van szükség hozzá, úgy hívják: szeretet.

Szeretnünk kellene a Földet, mert életben tart bennünket. Szeretnünk kellene az összes élőlényt, hiszen így, velük együtt teljes ez a bolygó. Szeretnünk kellene magát az életet, mert csak egy van belőle és nem tart örökké. Szeretnünk kellene egymást, embereket, mert valójában mindannyian egyformán csodálatos lények vagyunk. 

Szeressünk!

Együtt minden problémát meg tudunk oldani, csak szeretetre van szükségünk.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version