Site icon C.S. Lazzar

Hogyan oldj meg bármilyen problémát?

Hogyan oldj meg bármilyen problémát?

Hogyan oldj meg bármilyen problémát?

Ez az, amiben igazán jók az emberek: képesek megoldani problémákat. A sikeres emberek ezt a képességüket felismerik, majd mesterfokra fejlesztik és nap mint nap kihasználják saját és az emberiség előnyére. A jó hír az, hogy ezt bárki megteheti.

Hallgasd meg (3:05 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Kétféle probléma létezik

Az egyik probléma az, amire már van megoldás, a másik meg az, amire nincs. Az előbbi esetében gyakorlatilag arról van szó, hogy nem én vagyok az első, aki találkozik ezzel a problémával. Természetesen ez nem vigasztal engem, annak ellenére, hogy a nyomor szereti a társaságot. Amikor problémám van, azt szeretném, hogy az ne létezzen. Mégis gyakran előfordul az, hogy meg sem próbáljuk megkeresni a megoldást, szinte mintha az lenne a jó nekünk, hogy szenvedünk. 

De az is lehet, hogy azt gondoljuk, nincs megoldás a mi problémánkra. Pontosan ez az, aminek örülni kellene.

A megoldatlan probléma egy lehetséges aranybánya

Az emberiség legnagyobb vívmányai valamikor semmi többet nem jelentettek, mint egy jó nagy problémát. Nézzük például a repülőgépeket: egykor lehetetlen volt, hogy átkeljünk az Atlanti-óceánon, aztán hajókat építettünk, így már csak hónapokba telt, most pedig megtesszük ugyanezt néhány óra alatt. Vagy megemlíthetem a kommunikációs problémáinkat is: valamikor ez is hónapokat vett fel, ma meg instant üzenhetünk egymásnak, függetlenül attól, hogy a bolygó melyik szegletében tartózkodunk. Tehát a problémák nem feltétlenül rosszak, sőt ritkán lehet olyan is, hogy egy aranybányára bukkanunk, de ha nem vagyunk elég figyelmesek, észre sem vesszük.

Amire figyelsz, azt nagyítod fel

Ezért nagyon fontos, hogy átfordítsuk a figyelmünket a problémáról a megoldásra. Az emberi agy csodálatos módon működik: másodpercenként több millió inger ér bennünket, és ez a fantasztikus szervünk képes megszűrni azt a több milliót, ami felesleges, és csupán azt a tucatnyit fogjuk fel tudatosan, ami fontos. Ez a szűrő mindig tökéletesen működik, ugyanis azt, hogy mi a fontos, mi határozzuk meg maguknak azáltal, hogy mire figyelünk tudatosan. 

Ha van egy problémánk és mi azon kattogunk, hogy ez mennyire nagy probléma, mennyi szenvedést és szomorúságot okoz ez nekünk, az agyunk ezt próbálja meg igazolni. Ha viszont arra figyelünk, hogy mi lehetne a megoldás és tudatosan próbáljuk megkeresni azt, az agyunk ebben fog segíteni. Minél gyakrabban tesszük ezt, annál inkább szokásunkká válik, míg végül a legtöbb probléma nem is fog problémát jelenteni számunkra.

Hogyan oldj meg tehát bármilyen problémát? Egyszerű: légy megoldásorientált!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version