Site icon C.S. Lazzar

Hogyan tedd meg azt, amiről azt gondolod, hogy képtelen vagy rá

Hogyan tedd meg azt, amiről azt gondolod, hogy képtelen vagy rá

Hogyan tedd meg azt, amiről azt gondolod, hogy képtelen vagy rá

„Nem tudom megcsinálni! Egyszerűen képtelen vagyok rá! Már mindent megpróbáltam, de egyszerűen nem megy!” – ha már te is mondtad ezt, és megpróbálnád még egyszer, most megmutatom, hogy igenis képes vagy rá.

Hallgasd meg (7:53 perc)
YouTube video player
Olvasd el (8 perc)

Más ember meg tudná csinálni?

Az első dolog, amit saját magaddal tisztáznod kell: fizikai képtelenség megcsinálni, vagy egyszerűen te vagy képtelen rá? Feltételezem, hogy nem egy olyan dologról van szó, ami ellentmond a fizika (vagy valami más) törvényeinek, mondjuk nem tudsz repülni, mint egy madár. Akkor tehát igaz, más ember már megcsinálta előtted, gyakorlatilag nem egy lehetetlen dologról van szó. Egyezzünk meg egyszerűen abban, hogy lehetséges.

Mi akadályoz meg téged?

Ha lehetséges, akkor az is igaz, hogy te is képes lennél rá – ez vitathatatlan. Valószínűleg be tudnád fejezni a következő mondatot:

Képes lennék rá, ha… 

Ha kitartóbb lennék.

Ha több akaraterővel rendelkeznék.

Ha segítene valaki.

Ha nem lenne olyan nehéz.

Kérlek vedd észre: most már te is beláttad, lehetséges, amiről azt gondoltad, hogy nem az. Továbbra is tudom, értem és igaz: te azt gondolod, hogy képtelen vagy rá. De mélyítsd el magadban a gondolatot: lehetséges, amit szeretnék, meg tudnám csinálni, ha…

Nem tudni vagy nem akarni

Most szorítsd össze a fogad, ez picit fájni fog: nem tudom pontosan, miről van szó nálad, mit nem tudsz megtenni, de most már tudjuk, hogy lehetséges és hogy meg tudnád tenni, csak nem akarod eléggé. Most nagyon remélem, hogy azt válaszolod: „de, én igenis akarom, már mindent megpróbáltam!” Mert ha valóban így van, akkor még egy próbálkozást megér, nem igaz? Az a kérdés: még mindig akarod vagy már feladtad? 

Miért is szeretnéd?

Bízom benne, hogy nem adtad fel végleg, mert az valóban csődöt jelent számodra. Minden egyéb csupán kudarc, és a kudarc csupán egy átmeneti akadály. Benjamin Franklin, a villanykörte feltalálója, több mint ezerszer vallott kudarcot, mielőtt sikerült egy olyan izzót készítenie, ami működik. Mi lett volna, ha feladja a 999. próbálkozásnál? „Mert ez nem megy, mindent megpróbáltam…”

Gondolkodtál már azon, hogy miért is akarod? Mi az okod rá? Van egy rossz szokásod, ami megkárosítja az egészséged és azért akarsz leszokni róla? Van egy vágyad vagy egy célod, amit el akarsz érni, és hiába próbálkozol, mindegyre kudarcot vallasz? Ez egy nagyon fontos kérdés, kérlek szánj rá időt és gondold végig. Találd meg a miért-et!

Kétféle miért van

Amikor valamit szeretnénk, kétféle motiváció közül választunk. Az egyik egy negatív dolog, amitől el akarjuk taszítani magunkat, valami, amitől meg akarunk szabadulni, a másik pedig egy pozitív dolog, egy vágy, egy kívánság, egy cél, ami vonz maga felé. Milyen a te miérted? Negatív vagy pozitív?

Negatív motivációk: le akarok fogyni, abba szeretném hagyni a dohányzást, nem eszek több édességet, nem leszek többé lusta, nem fogok annyit tévézni.

Pozitív motivációk: fitt leszek, évente kétszer el fogok utazni külföldre, meggazdagodok.

Nagy a valószínűsége annak, hogy a te esetedben negatív motivációról van szó – hiszen ezeket sokkal nehezebb megvalósítani, mint a pozitívokat. A magyarázat erre pofonegyszerű: amikor valamire vágyunk és azt sikerül megvalósítani, vagy elérjük a célunkat vagy beteljesül, amit kívántunk, máris megkapjuk a jutalmunkat, ami feltölt bennünket. Minden erőfeszítésünk egy csapásra jelentőséget nyer: „megérte ennyit gürcölni ezért!” 

Amikor azonban egy negatív motivációról van szó, még ha sikerül is közel kerülni a kitűzött célunkhoz, nincs jutalom, semmi nem tölt fel, tehát értelmetlennek látjuk az erőfeszítéseinket. Ráadásul valamitől el akarjuk szakítani magunkat, tehát ezt mi úgy fogjuk fel, hogy elveszítünk valamit. Nem számít, hogy rossz dolog, csak az számít, hogy elveszítjük. És nem szeretünk semmit elveszíteni, ami a miénk, ragaszkodunk hozzá foggal-körömmel. 

Egyik oldalon harcolunk, hogy elhagyjuk, eltávolodjunk tőle, másik oldalon viszont pont mi vagyunk azok, akik csimpaszkodunk rajta. Szinte az a normális, hogy nem jön össze.

A megoldás első része: változtasd meg a miérted

Most jön a dolog lényege: ha valóban negatív motivációról van szó – például abba szeretnéd hagyni a dohányzást, vagy le szeretnél fogyni -, ne ez legyen a célod, hanem fogalmazd újra úgy, hogy egy pozitív dolog fele próbáld húzni magad. 

Ha le szeretnél fogyni, a célt fogalmazd meg egyszerűen így: „Fitt leszek!” vagy „Csinos leszek!”

Ahelyett, hogy azt mondanád: „Mától leteszem a cigit, mert káros az egészségemre”, mondd azt: „Mától csak friss levegőt szívok!” vagy „A dohányzáson megtakarított pénzemet éhező gyerekeknek adományozom!”

Keress egy pozitív képet, ami felé vonzódsz és amit legalább annyira szeretnél, mint amennyire a negatív dologtól meg szeretnél szabadulni. Ha megtaláltad, haladéktalanul láss neki!

A megoldás második része: jutalmazd meg magad

Lévén, hogy negatív motivációból indultunk ki, valószínűleg nincs igazi, kézzelfogható jutalomban részed, pedig ez nagyon fontos. Éreznünk kell, hogy van értelme annak, amiért harcolunk, tehát jutalmazd meg magad rendszeresen, hétről hétre vagy akár napról napra. Ez a jutalom nem kell pénzbeli legyen, de fontos, hogy te érzed, hogy meg lettél jutalmazva

Ne add fel!

Mivel a szokásaink rabságában élünk, nagyon könnyen és gyorsan vissza tudunk zuhanni a régi szokásainkba. A szabály az, hogy ahhoz, hogy egy régi, rossz szokásunkat egy új, jó szokással lecseréljük, megszakítások nélkül, három hétig űzni kell az újat. Számold a napokat és kövesd az eredményedet vizuálisan, mondjuk egy, a hűtőre függesztett naptárral. Jutalmazd magad rendszeresen! Keress és kérj segítséget és támogatást más emberektől. Legyen egy szponzorod – egy olyan ember, akihez fordulhatsz, amikor azt érzed, hogy elgyengültél. Ne feledd, hogy a döntés, hogy feladod, vagy a döntés, hogy még kitartasz egy napig, rajtad múlik! Azt se feledd, hogy lehetséges, tehát meg tudod csinálni. Képes vagy rá! Én hiszek benned!

Amikor sikerült (figyeld meg, hogy azt mondtam amikor és nem azt, hogy ha – neked is így kell gondolkodnod!), kérlek írj nekem, szeretném megosztani másokkal a sikertörténeteket, mert gyakran ezek segítenek át másokat a nehéz időszakokon.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version