Site icon C.S. Lazzar

A stressz ártalmas! 4 módszer, hogy egészséges maradj a nehéz időkben

A stressz ártalmas! 4 módszer, hogy egészséges maradj a nehéz időkben

A stressz ártalmas! 4 módszer, hogy egészséges maradj a nehéz időkben

Páratlanul nehéz időket élünk, legtöbbünket komoly stressz ér nap mint nap. Mit tehetünk, hogy ellenálljunk a stressz okozta általános legyengülésnek, hiszen ha valamikor igazán szükségünk van az erős immunrendszerre, akkor az most van.

Hallgasd meg (4:24 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Táplálkozás

Stressz alatt sokan a keressük a vigasztalást a különböző gyors, ízletes(nek tűnő) nasikban meg a túlzottan elcukrozott italokban, annak ellenére, hogy tudjuk, hogy hosszútávon ezek károsak az egészségünkre. Ezek egy instant löketet adnak a testünknek a szerotonin hormon által, de sajnos ez nem tart sokáig, úgyhogy nemsokára újra sóvárogni fogunk a ráadás után. A táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy ilyenkor együnk egy kis cukormentes müzlit, zabpelyhet vagy valamilyen teljes kiőrlésű pékkészítményt, ami energiát ad, és segít, hogy ne legyünk kívánósak. 

Együnk tudatosan, azaz amikor eszünk, akkor az evésre összpontosítsunk, ne tereljük el a figyelmünket a mobilunkkal vagy a tévével. 

Testmozgás

A napi mozgás sajnos sokunknak kimarad – főleg, amikor még tiltják is a kijárást -, azonban módot is időt kell szakítanunk erre. A mozgás, a sport, az edzés mind-mind segít levezetni a stresszt, nem beszélve arról, hogy mennyire egészséges. Bizonyított tény, hogy a mozgás során endorfin szabadul fel a szervezetben, amitől máris jobban érezzük magunkat, ugyanakkor a stresszoldásban is nagy szerepe van.

Kérjünk segítséget

A problémánkkal ne legyünk egyedül! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a szőnyeg alá söprik az érzelmeiket, és addig gyűjtik a frusztrációkat és a stresszt, míg az végül bombaként robban. Ilyenkor azt sem tudja az ember, hogy mi történik vele, csak kapkodja a fejét, hogy mitől vannak pánikrohamjai, miért szorong, miért ébred fel úgy éjjelente, hogy minden ok nélkül meg van ijedve, miért van folyton gyomoridege és még sorolhatnám. Ha egyedül nem boldogulunk a problémáink megoldásával – és legtöbbünk képtelen erre – , kérjünk segítséget barátoktól, rokonoktól és igen, szakemberektől!

Aludjunk

Amikor szorongunk, az alvás is nehezünkre esik. Érezzük, hogy aludnunk kellene, de egyszerűen képtelenek vagyunk lehunyni a szemünket. Sokan azonnal altató-bogyókhoz folyamodnak, ami azonban egy kétélű kard: egyrészt segít rövid távon aludni, másrészt viszont függőséget okozhat, ami hosszútávon kimondhatatlanul káros az egészségünkre. Ne feledjük, hogy a gyógyszereknek mellékhatásaik vannak – ez alól nincs kivétel. A megoldás természetesen a stressz okainak megkeresése és azok kiiktatása az életünkből, de ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, pihentnek kell lennünk – és máris ott találjuk magunkat egy ördögi körből, amiből nem látunk kiutat. Próbáljunk meg mégis pihenni, amennyit csak lehet, mert minél jobban kifárasztjuk magunkat, annál nagyobb kárt tud tenni bennünk a stressz.

Ne feledjük, hogy nem vagyunk egyedül, sem a problémával, sem a megoldás megkeresésével. Amikor baj van, az emberek segítenek, csak néha kérni kell rá őket. A stressz nem olyan, mint a vihar, hogy magától elmúlik, hanem inkább olyan, mint egy csepegő csap – ha nem foglalkozunk vele, egyre csak rosszabb és rosszabb lesz. Megpróbálhatjuk megjavítani magunk, és lehet, hogy sikerülni fog, de az is lehet, hogy jobb ha hívunk egy szakembert, aki segít megoldani nekünk. A lényeg: ne halogassunk, lépjünk, cselekedjünk amilyen gyorsan csak lehet!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version