Site icon C.S. Lazzar

A világ legértékesebb dolgai ingyen vannak

A világ legértékesebb dolgai ingyen vannak

A világ legértékesebb dolgai ingyen vannak

Mi az, ami a legértékesebb számodra? A gyerekeid? Az egészséged? A párod? Netán a jóléted vagy a bankszámlád? A lista hosszú, kezdve a szemünk világától, az üknagymamánktól örökölt gyémánt gyűrűig, de amire a legtöbben nem is gondolnak, valójában az a legértékesebb az ember számára.

Hallgasd meg (2:08 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2 perc)

Nem azt mondom, hogy az imént felsoroltak ne lennének fontosak, sőt, nagyon is azok. S abban is egyetérthetünk, hogy az, ami igazán számít az életben, nem vásárolható meg pénzen. Az a legnagyobb probléma mindezekkel a dolgokkal, hogy természetesnek vesszük őket. Vegyük például az egészségünket: adott, de nem garantált. Ingyenes, mindaddig, amíg vigyázunk rá. De én úgy gondolom, mégsem ez ér a legtöbbet az életben.

Szerintem a legértékesebb dolog hasonlóképpen születésből adott és (szinte) mindenki rendelkezik vele, mégsem értékeljük eléggé: a szabadságunk. És ezalatt nem csak a szó szoros értelmében értett szabadságra gondolok, aminek az ellentéte a börtön (vagy a rabszolgaság), hanem mindaz, amivel jár az az élet, ami megadatott nekünk, s ami nem volt mindig így. A gondolkodás, a szólás, a véleménynyilvánítás szabadsága, a választás és döntés szabadsága, az utazás szabadsága és – főként – annak a szabadsága, hogy boldogok és sikeresek lehetünk a saját elképzelésünk, szabályaink és álmaink szerint. 

A kezünkben van annak a szabadsága, hogy miként éljük le az életünket, és ez a legértékesebb az életben.

Sikert és boldogságot: