Site icon C.S. Lazzar

A pénz nem tesz boldoggá. Vagy mégis?

A pénz nem tesz boldoggá. Vagy mégis?

Pénzzel nem lehet megvenni a boldogságot – az ember legfőbb vágya az, hogy boldog legyen. Ismerjük mindkét állítást, mégis sokkal többet kergetik a pénzt, mint a boldogságot.

Hallgasd meg (3:04 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2:30 perc)

Gondolom, elsősorban azért van ez így, mert azt látjuk, hogy a gazdagság és a vagyon egy olyan életszínvonalat biztosít számunkra, amitől joggal elvárhatjuk, hogy boldoggá tegyen bennünket. És bizonyára boldogabbak is lehetünk azoktól a lehetőségektől, amit pénzen megvehetünk magunknak. Kényelmesebb, fényűző életet élhetünk, csakhogy ebből nem következik az, hogy boldogok is leszünk. 

Sőt, hogyha elkövetjük azt a hibát, hogy elhisszük, hogy amit a vagyon tud számunkra nyújtani, jelenti a boldogságot, ezzel egyidőben boldogtalanságra ítéljük saját magunkat. A vagyonunkat ugyanis senki és semmi nem tudja garantálni bombabiztosan. Igen, léteznek különböző garanciák és tehetünk számtalan biztonsági intézkedést, de a lelkünk mélyén tudni fogjuk a tényt: bármikor elveszíthetjük a vagyonunkat. 

És ez a félelem sokkal nagyobb tud lenni, mint azok a pozitívumok, amit a vagyon tud nyújtani. Minél nagyobb a vagyonunk, annál magasabb az életszínvonalunk, viszont annál jobban félünk annak elvesztésétől is. Ha így döntünk, összeláncoljuk magunkat a félelemmel és ezáltal a boldogtalansággal.

Nem azt mondom, hogy ne próbáljunk meg gazdagnak lenni, és azt sem mondom, hogy vagyonosnak lenni egyenlő azzal, hogy az ember valamilyen szinten elfogadja a félelemből fakadó boldogtalanságot. Én egyszerűen csak azt mondom, hogy ne kössük a boldogságunkat a pénzhez, hanem legyünk egyszerre vagyonosok és boldogok. Vagy szegények és boldogok. Vagy csak egyszerűen boldogok, a pénzügyi helyzetünktől függetlenül. 

Ugyanakkor ezt is mondom: jobb gazdagnak lenni, mert több lehetőségünk van, magasabb életszínvonalon élhetünk, és segíthetünk másoknak is, hogy nekik is jobb életük legyen. Amit azonban nem szabad elfelejtünk az, hogy a pénzt bármikor elveszíthetjük, ugyanakkor azt is véssük a fejünkbe, hogy bármikor kereshetünk több pénzt, és még akkor is, ha mindent elveszítünk, újrakezdhetjük és akár sokkal gazdagabbak is lehetünk, mint azelőtt. Tehát ne féljünk! Szabaduljunk meg azoktól az aggodalmainktól, hogy elveszítjük a vagyonunkat, ne kuporgassunk, hanem legyünk nagylelkűek úgy magunkkal, mint másokkal. És így átérezhetjük azt a boldogságot, amit akár pénz nélkül is megtapasztalhatunk: a segítés örömét.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version