Site icon C.S. Lazzar

Ne a problémával foglalkozz, hanem a probléma okával, és megoldódik a problémád

Ne a problémával foglalkozz, hanem a probléma okával, és megoldódik a problémád

Az egyik leghatékonyabb problémamegoldó módszer az, hogy ne magát a problémát próbáljuk megoldani, hanem keressük meg a probléma okát és szüntessük meg azt.

Tegyük fel, az a problémánk, hogy reggel nagyon nehezen tudunk felkelni. Ezt a problémát a legtöbben úgy próbálják kezelni, hogy ébresztőt állítanak, majd néhány szundi és noszogatás után, végre, nagyon nehezen, de valahogy felkelnek. Álmosak, nyűgösek, a nap nem indul túl jól. 

A probléma oka azonban legtöbb esetben nem az, amit egy ébresztőóra meg tudna oldani, hanem az, hogy egyszerűen nem alszunk eleget. Ha a probléma okát akarnánk megszüntetni, akkor csupán annyit kellene tennünk, hogy korábban bújjunk ágyba. 

Néhány hónappal ezelőtt fájni kezdett a jobb vállam. Azt gondoltam, hogy egy rossz mozdulattól van, és abban bíztam, hogy idővel elmúlik magától. Nem múlt el. Eljártam masszázsra, de továbbra sem múlt el. Kerestem egy „jobb” masszőrt – szó mi szó, jobban is fájt a masszázs -, de a vállam nem akart gyógyulni. A masszőr is lemondott rólam. Kipróbáltam egy harmadik masszőrt, és közben már azon gondolkodtam, hogy talán orvoshoz fordulok. S akkor jutott el az agyamig: ha rossz mozdulattól lett volna, ezidáig a sok masszázstól meg a hosszú időtől, biztosan helyrejött volna. Tehát valami olyasmi okozza, amit még mindig csinálok… Kis gondolkodás után arra jutottam, hogy fogtam magam és aznaptól bal kézzel egereztem, a jobb helyett. Ezt nem volt könnyű megszokni, de láss csodát! Két hét alatt, masszázs nélkül, megszűnt a fájdalom a vállamban. 

Gyakran fordul elő, hogy amit mi problémának látunk, az semmi több egy tünetnél. És tudjuk: amíg a tüneteket kezeljük, a probléma csak tovább fokozódik. Ha tenni akarunk magunknak egy jó nagy szívességet, keressük meg a problémák okát, és azokat szüntessük meg.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version