Site icon C.S. Lazzar

Kerüld el a veszekedéseket ezzel az egy módszerrel

Kerüld el a veszekedéseket ezzel az egy módszerrel

Kerüld el a veszekedéseket ezzel az egy módszerrel

A viták és a veszekedések legtöbbször egyetlen egyszerű okból robbannak ki. Az érdekes az, hogy minden veszekedésre van egy ugyanilyen egyszerű, univerzális megoldás. Az ok az egyet nem értés, a megoldás pedig a megértés.

Hallgasd meg (4:05 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Gondoljunk egy esetre, amikor valakivel veszekedtünk. Meg tudnánk mondani, hogy miért voltunk ingerültek? A válasz valószínűleg: mert a másik féllel nem értettünk egyet. Vagy inkább mondjuk ki a fájó igazságot: a gond az volt, hogy a másik fél nem adott nekünk igazat. És valószínűleg mi sem adtunk igazat neki. 

Ha nem szeretünk veszekedni, akkor ahelyett, hogy arra pazarolnánk az energiánkat, hogy a másikat meg akarjuk győzni az igazunkról – ami valószínűleg úgysem fog sikerülni -, igyekezzünk inkább arra, hogy elkerüljük a veszekedést. 

Először is ezt kell megértenünk: ahhoz, hogy egy nézeteltérésből ne legyen veszekedés, véssük jól az eszünkbe azt, hogy két embernek lehet ugyanarról a dologról eltérő nézőpontja. Nem kell mindig, mindenben egyetértenünk! Nem kell egyik fél igaza a másik fél igaza is legyen. Egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet, és szent a béke.

Ha egy lényegtelen dologról van szó, elég az, ha megértjük: a másik fél másként látja, mint mi. Téma lezárva, veszekedés elkerülve.

Ha egy fontos dologról van szó, és tegyük fel, közösen kell döntést hoznunk, de nem értünk egyet, akkor előbb egy kicsit többet kell dolgoznunk a feszültség feloldásán, mielőtt a megoldás keresésére továbbléphetnénk. Tehát ha azt látjuk, hogy nincs egyetértés, igyekezzünk a másik fél nézőpontjait megérteni, még mielőtt a sajátunkat akarnánk megvédeni. A szabály így szól: érts, mielőtt megértetni próbálsz!

Ezt a szabályt úgy láthatjuk, hogy meghunyászkodás, mert a másik fél elmondhatja a nézőpontjait, nekünk meg csak hallgatni szabad, de valójában ez az útja annak, hogy meggyőzhessük a másikat a saját nézőpontjainkról. Ha értjük azt, hogy ő miért látja úgy a dolgokat, ahogy, sokkal könnyebb dolgunk lesz elmagyarázni, megértetni és esetleg még meg is győzni őt a mi érveinkről. 

Ez a módszer akkor is működik, ha csak az egyik fél ismeri és alkalmazza, de nyilván sokkal könnyebb dolgunk lenne, ha mindkét fél részt venne benne. Ezért javasolt a párok számára, hogy mindketten megismerjék, és amikor az indulatok fokozódnak, próbálják meg alkalmazni. 

Saját tapasztalatból mondom, hogy a módszer rendkívül hatékony a konfliktusok békés kezelésére, de azt is bevallom, hogy, főként az elején, nem könnyű alkalmazni. Ezért fontos, hogy olyankor készüljünk fel belőle, amikor minden rendben van a kapcsolatunkban. Ilyenkor kell beszélnünk arról, hogyan szoktak lezajlani a konfliktusaink, illetve kössünk egyezséget arról is, hogy következőben, amikor elragadnak az indulatok, ki mit próbál majd másképp csinálni. Ha nem sikerül, ne csüggedjünk és ne büntessük magunkat érte, de főleg ne adjuk fel, mert nem jött össze elsőre, hanem díjazzuk a próbálkozást, jutalmazzuk meg magunkat és egymást az igyekezetért. Így biztosíthatjuk magunkat arról, hogy következőben is megpróbáljuk, míg végül sikerülni fog.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version