Site icon C.S. Lazzar

Oldd meg ezt az egy problémát és a vállalkozásod garantáltan növekedni fog

Oldd meg ezt az egy problémát és a vállalkozásod garantáltan növekedni fog

Ami nem nő, az csökken – mondja a szabály. Tehát ha nem akarjuk, hogy a vállalkozásunk csődbe menjen, el kell érnünk, hogy növekedjen.

Hallgasd meg (3:06 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

A legtöbb vállalkozás úgy indul el, hogy a vállalkozó egyedül van és mindent egyedül kell megoldjon (akkor is, ha esetleg többszemélyes vállalkozásról beszélünk, a vállalkozók maguk látják el szinte az összes teendőt). Ezzel nincs semmi gond, mindaddig, amíg a vállalkozás kicsi. De ahogy növekedni kezd, már nem tud a vállalkozó annyifelé szakadni, ahány felé szükség lenne rá, úgyhogy alkalmazni kezd kisegítőket, munkatársakat. Egy titkárnőt, egy árukihordót, egy ügyfélszolgálatost – hol, kire van szükség. 

Ez a fajta növekedés természetes, ezt a lépést majd’ az összes vállalkozó meg is lépi. Az érdekes dolog az, hogy ahhoz, hogy a cég még tovább növekedhessen csupán ezt a folyamatot kellene továbbvinni. De mivel a vállalkozók maguk is a vállalkozásukban dolgoznak, belefeledkeznek ebbe. Így lesz a legtöbb vállalkozóból menedzser, és annak is a legrosszabb fajtája: a mikromenedzser. Az az ember, aki mindenbe (is) beleüti az orrát. Olyasmivel foglalkozik, amivel nem ő, hanem az alkalmazottjai kellene foglalkozzanak, míg neki valami teljesen más lenne a feladata, de -ironikus módon – pont azt nem végzi el. 

Ha azt szeretnénk, hogy növekedjen a vállalkozásunk, ki kell vonnunk magunkat a mindennapos céges folyamatokból. Azt a problémát kell megoldanunk, amit magunk okozunk, méghozzá úgy, hogy lecseréljük magunkat. Ha titkárnői tevékenységeket végzünk – cseréljük le magunkat egy igazi titkárnőre. Ha logisztikával töltjük a napunkat – cseréljük le magunkat egy logisztikai munkatársra. Ha embereket irányítunk egész nap – cseréljük le magunkat egy ügyvezető igazgatóra. 

Nézzük meg alaposan, hogy mi az, amivel eltöltjük a napjainkat a cégnél. Írjunk össze mindent, sőt írjuk le azt is, hogy mit hogyan csinálunk. Aztán azt, amiről úgy gondoljuk, hogy más is el tudná végezni, bízzuk másra. Helyettesítsük magunkat, hiszen a vállalkozás növekedése ezen múlik. Nekünk, vállalkozóként más feladatunk van, méghozzá az, hogy próbáljuk növelni a cégünket. Ha elveszünk az apró részletekben – azaz mikromenedzselünk -, a cégünk éppen ellenkezőleg, zsugorodni fog.

Ha azt szeretnénk, hogy növekedjen a vállalkozásunk, ezt az egy módszert kell igazán hatékonyan űznünk: le kell cserélnünk magunkat.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version