Site icon C.S. Lazzar

Az okos vásárlások két aranyszabálya

Az okos vásárlások két aranyszabálya

Az okos vásárlások két aranyszabálya

Amikor valamit meg szerettem volna vásárolni, régen rengeteg időt képes voltam eltölteni azzal, hogy megkerestem a lehető legjobb ajánlatot. Azt gondoltam, ezzel nyerek a legtöbbet – ma már belátom, egyetlen szemszögből néztem a dolgokat és sajnos tévedtem.

Az idő pénz 

Amikor valamit megvásárolni készülünk és eltöltünk néhány órát vagy akár néhány napot a legjobb ajánlat felkutatásával, akkor a termék árához azt az időt is hozzá kell számolnunk. Én ezt nem tettem meg, hiszen az egyetlen nézőpontom az volt: a lehető legolcsóbban jussak hozzá a termékhez. 

Az én időm is pénz

Mindenkinek az ideje értékes, és érdemes mindenkinek kiszámolni, hogy mennyit ér az ő ideje. Erre borzasztó egyszerű a matek: vegyük azt, hogy mennyit keresünk egy hónap alatt, vagy legjobb az, ha egy egész évet veszünk alapul, majd ezt addig osszuk el a napok és órák számával, amelyeken dolgozunk, míg végül megkapjuk az „órabérünket”. 

A saját órabérünk mindent átértékel az életünkben

Ha már tudjuk azt, hogy egy óra mennyit ér meg nekünk, rengeteg döntésünk kapcsán fontolóra vehetjük azt, hogy megtesszük vagy nem. Gyakorlatilag legközelebb, amikor cipőt akarunk rendelni az internetről, gyorsan kiszámolhatjuk, hogy megéri-e négy-öt órát eltölteni azzal, hogy kutakodunk egy jobb ajánlat után, vagy megvesszük ott, ahol először megtaláltuk. Valószínűleg összességében jobban jövünk ki az utóbbi lehetőséggel, mert marad négy-öt óránk, amit hasznosan tölthetünk el. 

Az idő pénz szabálya a való életben

Ezt a szabályt, hogy az idő pénz, mindig a saját anyagi helyzetünkhöz mérten kell alkalmazni, azaz ott spóroljunk, ahol többlettel rendelkezünk. Miből van több nekünk: pénzből vagy időből?

Ha sok pénzzel rendelkezünk, akkor valószínűleg az időnk is sokat ér és abból van kevesebb, tehát arra kell jobban vigyáznunk. Ez esetben az a helyes döntés, hogy nem totojázunk, hanem egykettőre döntünk és megvesszük, amit szeretnénk. Illetve B opcióként, delegálhatjuk a keresgélést egy olyan munkatársunknak, akinek jóval kisebb az órabére a miénknél. De semmiképp ne válasszuk a C opciót, azaz hogy mi ülünk órákig a laptop előtt és az ajánlatokat böngésszük. 

Ha nem rendelkezünk sok pénzzel, akkor valószínűleg az idővel állunk jobban, tehát inkább a pénzünkre kell vigyáznunk. Ez esetben természetesen az a logikus és helyes döntés, ha több időt szánunk arra, hogy megtaláljuk a legjobb ajánlatot.

Egyébként ha már a vásárlásoknál tartunk, az aranyszabály, amit én is igyekszem alkalmazni, hogy ne vásároljunk meg semmit azonnal, hanem aludjunk rá kettőt-hármat, a legjobb esetben legalább egy hetet. És csak akkor vegyük meg, ha az egy hét után is meg vagyunk győződve róla, hogy szükségünk van rá és valóban akarjuk (na meg persze megengedhetjük magunknak).

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version