Site icon C.S. Lazzar

Hogyan légy sikeres, 3 lépésben

Hogyan légy sikeres, 3 lépésben

Ha ezt a bejegyzést olvasod, valószínűleg nem vagy sikeres. (Megsúgom: az lehetsz.) Vagy ha már az lennél, nem véletlen, hogy itt vagy: megerősítést keresel arra, hogy tényleg sikeres vagy-e. Most megtudod az igazat!

Mi a siker?

Sikeresnek lenni számomra azt jelenti, hogy úgy élek, ahogy én szeretnék élni. Szabadságot és függetlenséget jelent, hiszen ha függök az állásomtól, a pénztől vagy bármi mástól, akkor korlátok közé vagyok szorítva – nem élhetek úgy, ahogyan én szeretnék. Az első lépés tehát a siker felé vezető úton az, hogy határozzuk meg saját magunk számára: mit jelent sikeresnek lenni?

Hogyan legyünk sikeresek?

Ha az én definíciómnál maradunk, akkor a siker útja is könnyen felvázolható, méghozzá három egyszerű lépésben:

  1. Meghatározom a céljaimat.
  2. Tervet készítek a célok eléréséhez és szigorúan betartom azt.
  3. Nemet mondok mindenre, ami nem visz közelebb a céljaim eléréséhez.

Lebontva ez valahogy így néz ki: ahhoz, hogy sikeres legyek, úgy kell élnem, ahogy élni szeretnék, szabadon, függetlenül. 

Milyen célokat kell alkotnom ahhoz, hogy ezt elérjem? Mitől függök? Elsősorban a pénztől, mert ahhoz, hogy élhessek, pénzre van szükségem. Ahhoz, hogy legyen pénzem, dolgoznom kell, hogy kapjak fizetést. Ez meg egy ördögi kör, amiből csak akkor tudok kitörni, ha akkor is van pénzem, ha nem dolgozok. Á! Itt a megoldás! 

Az első célom tehát: legyen pénzem akkor is, ha nem dolgozok!

A célomhoz tervet kell készítenem, másképp semmi garancia nincs arra, hogy el fogom érni. Egy jó terv két részből tevődik össze: lépések és határidők. Kitűzök tehát egy határidőt, ameddig a célomat el szeretném érni, méghozzá így: pénzügyileg független leszek 2022. december 31-ig. 

Utána pedig lépésekre és rövidebb határidőkre bontom ezt. Haladhatok előrefelé vagy visszafelé, de én a visszafelé haladást ajánlom, mert szerintem úgy pontosabb tervet lehet készíteni. Ha visszafelé haladok, a végén eljutok oda, hogy mi a következő lépés, amit meg kell tennem. Nem ugrok bele különböző pénzkereseti lehetőségek kutatásába, hanem előbb költségvetést készítek – mert ahhoz, hogy pénzügyileg független legyek, tudnom kell, hogy mennyit is költök, azaz mennyi pénzre van szükségem havonta, amit akkor is megkapok valahonnan, ha nem dolgozom. 

Tehát a következő lépés és a határidő hozzá pedig így nézne ki: költségvetést készítek 2021. április 15-ig. Ugyanígy felírom az összes többi szükséges lépést és határidőt is, amivel az első két pont készen is van: megvan a cél és készen van hozzá a terv.

A harmadik lépés kissé furának tűnhet, pedig ugyanolyan fontos, mint az első kettő, hiszen ha minden mással (is) foglalkozom, akkor a határidőket nem fogom tudni betartani és akkor a tervemnek lőttek. 

Ismétlésül tehát a három lépés: 

  1. Határozzuk meg a céljainkat, amelyek elvezetnek a sikerhez.
  2. Készítsünk tervet, határidőkkel és konkrét lépésekkel.
  3. Fogjunk hozzá, összpontosítsunk, nemet mondva mindenre, ami nem segít a terv megvalósításában.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version