Site icon C.S. Lazzar

Miért választjuk a szenvedést, akkor is, ha lenne más út?

Miért választjuk a szenvedést, akkor is, ha lenne más út?

Miért választjuk a szenvedést, akkor is, ha lenne más út?

Tudod, miért megy csődbe a legtöbb lottó főnyeremény nyertese? Igen, idióta döntések következményeként, de miért hoznak idióta döntéseket? Miért szabotálják a saját életüket az ilyen „szerencsés” emberek? A válasz: mert nem egyezik az identitásukkal.

Az, aki ebben a pillanatban vagy, a múltad eredménye. Minden, amit mostanig érzékeltél, gondoltál vagy megtapasztaltál, eredményezte azt az embert, aki most vagy. Ez a te identitásod. Ha ez hirtelen megváltozik, összezavarodsz. És ilyenkor két lehetőséged van: megérted a változást és megpróbálod megszokni az új identitásodat, vagy addig dolgozol ellene, míg visszakapod a régi énedet.

Az egyik napról a másikra lett milliomos számára az a rengeteg pénz egyben azt is jelenti, hogy a régi énjét eltemetheti. De ki képes erre? A legtöbbünk nem. Mert az identitásunk egyben azt is meghatározza, hogy ki fogad el bennünket így és ki nem, ki szeret így és ki nem. Ha már nem vagyunk ugyanaz az ember, mint tegnap voltunk, attól félünk, hogy nem kapjuk meg azt a figyelmet, szeretetet, megértést, amit megkaptunk eddig. Nem is tudunk semmit arról, hogy ha gazdagok vagyunk, mit kell tennünk, hogy szeretetet kapjunk. Hirtelen sokkal több ellenséget látunk, mint barátot. Tehát inkább lennénk az a szerencsétlen vesztes, aki minden héten megveszi a lottószelvényt és nem nyer, de legalább panaszkodhatunk róla és együttérzést kapunk embertársainktól. 

És ez nemcsak a pénzzel van így, hanem a boldogság és a siker világában is. Ha depressziósok vagyunk és azért kapunk együttérzést másoktól, mert azok vagyunk, nem tudjuk, hogy milyen lenne az, ha boldogok lennénk. Ki szeretne akkor minket? Szeretne egyáltalán valaki? Inkább maradok depressziós, az kényelmesebb. Szomorú vagyok és sok embertől kapok vigasztalást – ez jó nekem. Gyakorlatilag azt tanítjuk meg magunknak, hogy akkor kapunk szeretetet, ha nem vagyunk boldogok.

Ez viszont nem törvény, hogy ennek így kell lennie. A felismerés, hogy ezt tesszük, már óriási lépés a változás felé. Ha szenvedünk, depressziósak vagyunk, sikertelenek vagyunk, de változtatni szeretnénk, kezdjük el elképzelni, hogy milyen lesz az, amikor boldogok és sikeresek leszünk. Hogyan telnek a napjaink reggeltől estig. Kikkel találkozunk, mit mondunk nekik, hogyan viselkedünk, kik lesznek a barátaink és kik nem. Minél részletesebben gondoljuk át és játsszuk le ezt a filmet a fejünkben, hogy amikor valóra válik, az identitászavar fel se merüljön.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version