Site icon C.S. Lazzar

Hogyan nyerj meg minden egyes vitát a pároddal?

Hogyan nyerj meg minden egyes vitát a pároddal?

Hogyan nyerj meg minden egyes vitát a pároddal?

Egyik fél úgy gondolja, hogy időben jött haza, a másik fél meg a kihűlt töltött káposztát vágja az előbbi fejéhez. Kész a veszekedés. Hogyan lehetne ezt és ezután minden más vitát megnyerni? Itt a megoldás.

Először is: amikor töltött káposzták repülnek felénk, jobb, ha fedezékbe vonulunk – ezt a vitát már nem nyerjük meg, de amíg a lépcső alatti szekrényben várjuk, hogy elvonuljon a hurrikán, felkészülhetünk a következő összetűzésre (mert biztosan lesz olyan).

A következőket kell végiggondolni: mi van a viták hátterében? Általában az, hogy a két fél nem ért egyet. Tehát a megoldás az lenne, ha egyetértenénk? Nem. Nem kell egyetérteni, de mégsem kell veszekedni. A hiba ugyanis nem az, hogy nem értünk egyet, hanem az, hogy nyerni akarunk. Azt szeretnénk, hogy nekünk legyen igazunk

A párkapcsolatban azonban másképp működnek a dolgok, mint a fociban. A fociban, ha az egyik csapat győz, a másik automatikusan veszít. Viszont a párkapcsolatban mindegy ki győz, mindkét fél vesztes lesz. Mert a párkapcsolatban nem az a cél, hogy megnyerjük a vitát, hanem az, hogy megoldjuk a problémát együtt. 

Akár csak összezörrenünk valamin, akár kitör a harmadik világháború, a megoldás az, ha nem arra törekszünk, hogy nyerjünk, hanem arra, hogy megoldjuk együtt a problémát, méghozzá úgy, hogy mielőtt a mi változatunkat le akarnánk gyúrni a párunk torkán, minden erőnkkel igyekezzünk megérteni az ő nézőpontját. Csak és kizárólag azután térhetünk rá a miénkre, miután az övét megértettük. 

Figyelem: ekkor fogjuk észrevenni azt, hogy mennyire elbeszélünk egymás mellett. 

A következőt kell tennünk: a párunk mond nekünk valamit, fogjuk meg azt a valamit és saját szavainkkal mondjuk vissza neki. Kérdezzük meg: tehát ha jól értem, ezt és ezt és ezt mondod. Jól értem? A válasz gyakran az lesz: pff, te nem is figyelsz rám! De ne adjuk fel, kérjük, hogy mondja el újra, majd mi is mondjuk vissza, mert előbb-utóbb azt fogja válaszolni: igen, pontosan ezt mondom. Itt kezdődik a nyerésre állás. 

Utána játsszuk el ezt fordítva is, amíg itt is ez lesz a válasz: igen, így gondolom. Azt a furcsaságot fogjuk felfedezni, hogy a nézeteltérés nem veszekedéshez, hanem megértéshez vezetett. Nyertünk! Gratulálok!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version