Site icon C.S. Lazzar

A nyugodt élet egyetlen titka: a rutin

A nyugodt élet egyetlen titka: a rutin

Az emberek szeretik a biztonságot, a kiszámíthatóságot és a nyugalmat. Mégis a legtöbb ember úgy éli le a mindennapjait, hogy „ahogy esik, úgy suppan”. És ez frusztrációt, mentális egészségtelenséget eredményez. A megoldás pedig roppant egyszerű.

Mit jelent a biztonság? Az, ha tudjuk, hogy mi a következő dolog, ami történni fog, ha nem érnek bennünket váratlan meglepetések. Rutinosan éljük az életünket, mégsincs egy rendszere az egésznek – vagyis pontosabban van, csakhogy ez a rendszer, ez a rutin selejtes. Az a baj vele, hogy nincs megtervezve. Megszoktuk és csináljuk, úgy mint tegnap, tegnapelőtt és tavaly ilyenkor, de nincs benne kiszámíthatóság, ezért gyakran érnek bennünket váratlanul dolgok, ezért a rendszer gyakran összeomlik, ezért meg újra meg újra frusztráltak leszünk.

A megoldás egyszerű: tervezzünk! Legyen a rutinunk olyan, mint egy menetrend, amelyben vannak időpontok, amelyekhez igazodhatunk. Nem kell az egész napunkat percről percre betáblázni, mert akkor átesünk a ló másik oldalára. De legyenek benne támpontok, amelyek kiszámíthatóságot eredményeznek. Ha ezeket betartjuk, kialakul egy rutin, ami a cirkadián ritmusunkat (*) is beállítja, ami sok stresszt levezet és nyugodtabb életünk lesz.

* Mi az a cirkadián ritmus és miért fontos a nyugodt élet szempontjából? Azt írja a webbeteg.hu, hogy a szervezet cirkadián ritmusának (élettani napszaki ritmusának) nevezzük azokat a biológiai folyamatokat, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek. Ezek a folyamatok általában egy nap köré rendeződnek, és minden egyes nap újra kezdődnek. A legújabb kutatási adatok azt mutatják, hogy a cirkadián ritmus felborulása, eltolódása komoly következményekkel jár (depresszió és más, ma egyre gyakoribb betegségek).

A rutinról általában az jut eszünkbe, hogy unalmas, mivelhogy túl sokszor ismétlődik – de a mentális egészségünk szempontjából pontosan ez a fontos, hogy legyen egy rend, ami köré szerveződik az életünk. Legyen egy időpont, amikor felkelünk – nem kell ez feltétlenül kora reggel legyen, de legyen mindig ugyanaz az időpont. Ugyanígy az elalvással. És napközben is az ismétlődő folyamatok – például a kávézás vagy a főétkezések – igazodjanak ugyanazokhoz az időpontokhoz. Az elménk hálás lesz érte.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version