Site icon C.S. Lazzar

Ha a szomszéd fűje zöldebb, íme mit kell tenni

Ha a szomszéd fűje zöldebb, íme mit kell tenni

A szomszéd fűje valahogy mindig zöldebb, nem igaz? Nem vagyok képmutató, sem álszent – velem is előfordult, hogy átnéztem a szomszédba, s azt is bevallom, hogy nem tetszett az én udvarom, ahhoz képest, amit láttam. De amit ezután tettem, arra igazán büszke vagyok.

Amióta vállalkozó vagyok – 18 éve -, csupán néhányszor történt meg, hogy más cégekhez hasonlítottam a sajátomat. Bármit is hasonlítunk a sajátunkhoz, valahogy mindig sikerül megtalálni a másikban a jót, a sajátunkban pedig a rosszat. Az én esetemben is így volt: nekik jobbak a termékeik, profibb a csomagolásuk, szebb a weboldaluk. Sok embernek ilyenkor nem megfelelő a reakciója: „tiporjuk el őket”, „tegyünk nekik keresztbe”, vagy a népszerű „másoljuk le azt, amit ők csinálnak”. 

Szerencsére valahol egyszer olvastam, hogy „tartsd szemmel a konkurenciát, de a saját vállalkozásodra összpontosíts”, mert ha másokat nézel, nem látod a sajátodat. Úgyhogy mindig nagyon gyorsan visszatereltem magam a saját udvarunkra, és abba fektettem az időmet és energiámat, hogy azt tegyem jobbá, ami a miénk. 

Megtanultam, hogy ha szomszéd fűje zöldebb (és hidd el, általában nem az), ne érdekeljen. Ne nézzem, ne hasonlítsam a sajátomhoz, és főleg ne próbáljam felperzselni az övét, hogy az enyém szebbnek tűnjön. Ahelyett, hogy panaszkodnék vagy bosszankodnék azon, hogy szebb az övé, öntözni kezdem az enyémet, és igyekszem a lehető legjobb gondját viselni. Amikor ezt tettem, az elégtétel sem maradt el, és a cégem a szemem láttára gyarapodott. 

Néha-néha még ma is átnézek a szomszéd udvarába, de csak azért, hogy megkérdezzem, jól vannak-e, minden rendben van-e, segíthetek-e valamiben. Ötleteket cserélünk, tanácsokat adunk egymásnak, és őszintén segítünk egyik a másikon, mert lehet egyszerre mindkét udvaron zöld a fű. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version